fbpx
Már csak pár nap, és indul a tanévkezdés, jön a szeptemberi őrület! Megint hajnalban csörög majd a vekker, a szokásos nyüzsis és álmos reggelek. Anya, nem láttad a tesicuccom? Apa, légyszi csinálj nekem egy szendót! Ugye ismerős? Állandó kapkodás, hogy időben odaérjünk a suliba, oviba.  A mindennapi házi feladatok, az ellenőrző dolgozatok és külön órák le fogják kötni mind a gyermekek mind a szülők energiáit.  Vagy lehet, hogy a karantén-tavasz után mindez felüdülés lesz?

Hamarosan ismét eljön az ősz, a tanévkezdés, és becsöngetnek az iskolákban. Megint hajnalban csörög majd a vekkeróra, a szokásos nyüzsis és álmos reggelek. Kapkodás, hogy időben odaérjünk az oviba, suliba.  A mindennapi házi feladatok, az ellenőrző dolgozatok és külön órák le fogják kötni mind a gyermekek mind a szülők energiáit. 

Hogyan is lehetne mindezt boldogan és repesve várni?

Íme hét motiváló tipp, hogy könnyebben és vidámabban induljon a tanévetek!

Tipp 1# Kérdezd bátran!

Tanévkezdés Tipp 1 - Kérdezz

A legegyszerűbb, ha megkérdezed gyermekedet, mi motiválná igazán. Akár kocsiban utazva, vagy séta közben bátorítsd őt, hogy meséljen arról, mi érdekli vagy éppenséggel mitől fél az iskolával kapcsolatban.
Nagyon fontos, hogy hagyj elég időt neki, hogy kibeszélje magát. Érezze, hogy fontos számodra a véleménye, hallgasd figyelmesen!
A gyerekek szeretnek magukról beszélni.
De csak akkor, ha nem azt érzik, hogy vallatják őket.
Baromi nehéz kivárni azokat a nyomasztóan csendes perceket, amíg végre megszólal gyermekünk, de érdemes kivárni.  

Tipp 2# Válogass!

Tanévkezdés Tipp 2 - Válogass

Miért ne csinálnánk mókát a rendrakásból? Tartsatok kirakodóvásárt az otthoni irodaszerekből. Válogassátok szét gyermekeddel együtt a még használható ceruzákat, tollakat. Rendszerezzétek a színes papírokat, a ragasztókat, festékeket és az egyéb iskolai cuccokat. Nálunk ilyenkor legalább egy zacskónyi szemét szokott összegyűlni! Így nemcsak rendet tesztek, de át is nézitek a készletet, mit kell esetleg pótolni, mire van még szükség. Ezután pedig jöhet a játék, vagyis játszatok együtt vásárlósat. Először te vagy az eladó, és játékpénzért árulhatod a portékádat, amit szépen lehet a helyére tenni. Aztán akár szerepet is cserélhettek. Így a tanévkezdésre is könnyebb felkészülni.

Tipp 3# Dekoráljatok!

Tipp 3 - Díszíts

Ki ne szeretné az újdonságokat?
Egy kis szobaátrendezés, egy új poszter a falon vagy akár egy teljes tapétázás új lendületet adhat gyermekednek.
Már nagyon egyszerű dolgok is feldobhatják a szobát, mint például egy következő évi naptár, amibe minden fontos dátumot fel lehet jegyezni.
Esetleg egy új kislámpa vagy ceruzatartó könnyen az íróasztal dísze lehet.
Az új környezet inspirálja, és arra készteti gyermekedet, hogy izgalommal várja a tanévkezdést! 

Tipp 4# Olvassatok együtt!

Tanévkezdés Tipp 4 - Olvassatok együtt

Sokan szeretik és még többen utálják a kötelező olvasmányokat. Hogyan hozd közelebb gyermekedhez a kötelezőket?

Érdemes a nyárra föladott kötelező olvasmányokat a családdal együtt is feldolgozni.
Amikor például a Pál utcai fiúk volt nálunk terítéken, az internet segítségével megkerestük az eredeti helyszíneket, amiket bejelöltünk egy térképen. Aztán végigjártuk a helyeket, ahol Nemecsek és társai megfordultak, és persze készítettünk egy csomó fotót is. Még felnőttként is nagyon izgi volt rekonstruálni, hogy a könyv melyik része hol játszódott. Imádtuk!

Ha ez nem lehetséges, akkor nézzétek meg együtt például filmen, vagy beszélgessetek róla közösen.
Így bármilyen olvasmányt élvezetesebbé és egyúttal emlékezetesebbé is tehetünk. Gyermeked így már alig várja majd a tanévkezdést, hogy elmesélje élményeit a többieknek.
Nálatok mi a kötelező olvasmány?

Tipp 5# Remember! – Emlékezzetek!

Tipp 5 - Emlékezz

Vannak olyan relikviák, amiket mi szülők megőrzünk a tanév során. Bevallom őszintén én is rengeteg ilyesmit tettem el az évek alatt. 
Egy csillagos ötös matek doli, egy oklevél a szép versmondásért, vagy akár egy kupa a sportteljesítményért. 
Vegyétek elő, nézegessétek, emlékezzetek vissza, beszélgessetek róla. 
Ezek az apróságok mindig emlékeztetik gyermekedet arra, milyen jó érzés volt, amikor elismerést kapott a kimagasló teljesítményéért.

Ezekért a boldog pillanatokért mindenképp érdemes visszamenni a suliba! Ugye? Így már boldogan jöhet a tanévkezdés.
Nagyon szívesen látnám a Facebook csoportunkban, ti mire vagytok büszkék? 

Tipp 6# Készítsetek egy dicsőség fát!

Tanévkezdés Tipp 6 - Készítsetek büszkeségfát

Vágjatok ki barna kartonból egy fát sok elágazó ággal.
Készítsetek hozzá zöld esetleg színes leveleket, amik akkor kerülhetnek fel a fára, ha a tanév során gyermeked elér egy eredményt.
Ez lehet egy jól sikerült zenei óra, vagy egy nehezen megoldható feladat megoldása, esetleg egy szépen megírt házi feladat.
A dicséret felkerül a falevélre, az pedig a fára, és év végére minden bizonnyal egy gyönyörű, levelekkel teli fa lesz gyermeked szobájának legbecsesebb dísze! 

Amikor a lányomnak elkészítettük, egész évben büszkén írta a kis papírkákat a fa leveleire, és végtelenül büszke volt magára a tanév végén. 
Ennél jobb érzés nem is kell egy szülőnek, nemigaz? 

Tipp 7# Csak egyszerűen!

Tipp 7 - Csak egyszerűen

Tudom, elcsépelten hangzik, de néha a legegyszerűbb dolgok a legjobban működőek. Így van ez gyermekeink motiválásával is. Hiszen mit is szeretnénk mi, szülők?
Hogy gyermekeink napról napra okosabbak és ügyesebbek legyenek.
A folyamatos motivációt azonban nehéz fenntartani, de van egy rendkívül egyszerű módja: minden reggel, amikor búcsút veszel gyermekedtől az óvoda/iskola kapujában, mondd neki ezt: Érezd jól magad és tanulj ma is valami újat! 

Te hogy indítod a gyermeked reggelente?

Ezekkel az ötletekkel tuti a siker, így szeptember első napjaiban csupa reménnyel és várakozással teli gyermek lépi majd át az óvodák és iskolák küszöbeit. Jöhet a tanévkezdés!

Van neked is egy motiváló ötleted, ami nálatok már bevált? 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és oszd meg velünk!

Ebből a tudásmorzsánkból pedig megismerheted a 4 legnépszerűbb tanulási típust gyermekednek.