fbpx
Ha azt mondod zöld, én azt mondom Szent Patrik napja! Bár valójában kéket kellene, mert ez volt Szent Patrik eredeti színe, de ne szaladjunk ennyire előre. Mi is ez az ünnep? Az írek nemzeti ünnepe március 17.-e, amikor a hagyomány szerint Szent Patrik meghalt. Ezen a napon hatalmas parádék és felvonulások vannak világszerte, elsősorban Írországban, Kanada egyes részein, Új-Zélandon, és évek óta már Magyarországon is. Sose hallottál róla? Sebaj! A legérdekesebb dolgokat megosztom veled!

Ha azt mondod zöld, én azt mondom Szent Patrik napja! Bár valójában kéket kellene, mert ez volt Szent Patrik eredeti színe, de ne szaladjunk ennyire előre. Mi is ez az ünnep?

Az írek nemzeti ünnepe március 17.-e, amikor a hagyomány szerint Szent Patrik meghalt. Ezen a napon hatalmas parádék és felvonulások vannak világszerte, elsősorban Írországban, Kanada egyes részein, Új-Zélandon, és évek óta már Magyarországon is.

Sose hallottál róla? Sebaj! A legérdekesebb dolgokat megosztom veled!

1.   Szent Patrik nem volt sem ír, sem Patrik.

Angliában született időszámításunk után 385 körül. Eredeti neve a legenda szerint Maewyn Succat volt. Később már Patricius Daorbae néven szerepelt, ami annyit jelent, ’Patrik, aki valaha rabszolga volt’. 16 éves korában ugyanis ír fosztogatók elrabolták, és egy druida pásztor rabszolgája lett. Ez idő alatt megtanulta a kelta nyelvet, a druidák praktikáit és közelebb került Istenhez.

6 év rabszolgaság után sikerült elmenekülnie, és a mai Franciaország területén papnak tanult. Minden vágya az volt, hogy visszatérjen Írországba, és megtérítse a pogányokat. Ő volt az első a világon, aki nyilvánosan kiállt a rabszolgaság ellen. Sőt, feminista is volt, mert nőket is megtérített egy olyan korban, amikor a papok többsége rettegett a nőktől.

2.A legenda szerint kiűzte Írországból a kígyókat.

Kutatók viszont azt állítják, ez lehetetlen, mert Írország éghajlata miatt ezek a hüllők soha nem is éltek az országban. Valószínűleg metafórikusan kell ezt érteni, vagyis Szent Patrik a gonoszt űzte ki az országból.

3.A szerencsehozó lóhere.

A lóheréről mindenkinek a négylevelű jut az eszébe, ami szerencsét hoz. Viszont Szent Patrik napjának egyik szimbóluma a háromlevelű lóhere (shamrock) ami a szentháromságot – atya fiú, szentlélek – jelképezi.  Miséin Szent Patrik ennek a kis növénynek a segítségével magyarázta el, hogy a három levél mennyire különálló, mégis egy egységet alkot. Az ír emberek ezért viselnek háromlevelű lóherét március 17.-én.

Én ilyenkor zöld shamrock sütit szoktam sütni a növendékeimnek, és inkább a szerencsefaktor miatt, de ez már a saját kialakított szokásunk. 

Szent Patrik napi szerencsesüti

4.Vajon hol volt az első Szent Patrik napi ünnepség?

Kapásból Írországot vágná rá az ember, de valójában Bostonban. Amerikába az ír emigránsok vitték el a szokást, és 1737-ben volt az első év, amikor nyilvánosságot kapott az esemény. Azóta minden évben nagy parádéval, zöldbe öltözve és a Chicago folyó zöldre festésével örömködnek az emberek.

5.Na és mit esznek ezen a napon az írek?

Kapásból rávágnánk, hogy sózott marhahúst káposztával. De ez valójában az amerikai-írek szokása. Az őshazában élő írek eledele reggelire egy bőséges angol reggelihez hasonló: bacon, tojás, sült paradicsom, véres hurka, tradicionális szóda kenyér és egy nagy bögre tea. Tízóraira egy finom pogácsára hasonlító finomság, a scone sós, ír vajjal.

Ebédre aztán jöhet az egyszerű sült marhahús sütőben sült krumplival, répával, borsóval és mártással (gravy). Desszertnek pedig egy isteni almás torta, ami hasonló a pitéhez, házi készítésű tésztával és sok ínycsiklandó almával.

6. Ne feledkezzünk meg az italokról sem!

Írországban Szent Patrik napja egészen 1970-ig vallási ünnepnap volt, így a kocsmák, pubok zárva tartottak. Azóta viszont, a nemzeti kincsnek számító Guinness sör is az ünnepnap része. Ezt a kesernyés ízű, barna sört Arthur Guinness-nek köszönhetjük, aki többek szerint tökélyre fejlesztette a sörgyártást. Aki esetleg kicsit többet iszik a kelleténél, másnap számíthat egy finom hungover cure-re, ami két vajazott fehér kenyér között sült krumplik halma.

Érdekesség még, hogy az elmúlt években a Guinness cég karácsonyi díszeket is piacra dobott, klasszikus gömbdíszek, sörös palackok és korsók egyaránt rendelhetők a karácsonyfára. Gondoltad volna?

7.Kék vagy zöld?

Mivel Írországot Smaragd szigetnek -Emerald Isle- is szokták emlegetni gyönyörű zöldben pompázó tájai miatt, magától értetődő lenne a zöld szín. De Szent Patrik ruházata az akkori viseletnek megfelelően kék volt. Így Írország nemzeti színe a védőszentjéről elnevezett Szent Patrik kék, ami a futball csapatuk mezének is a színe. A zöld szín a nemzeti zászlóban Írország függetlenségét és katolikus vallását jelképezi.

8. Mit csináljuk ezen a napon?

  • Ha Portlandben jársz március 17.-én és igazi felüdülésre vágysz a finom ír reggelid előtt, hajnali 5:30-kor irány a tenger, és ugrás a jéghideg vízbe. Ez a tradicionális viking zuhany jó célt szolgál, ugyanis az esemény bevétele a portland-i tűzoltók alapítványát támogatja.
  • A hagyomány szerint a zöld szín viselése szerencsét hoz. Ezen a napon azért is érdemes zöldbe öltözni, mert ha nem hordasz zöldet, meglátnak a manók, és megcsípnek. Abban az esetben, ha egyetlen manó sincs a közelben, embertársaidra biztosan számíthatsz, hogy majd ők megcsípnek, ha észreveszik a zöld szín hiányát. Ez valójában nem ír, hanem amerikai szokás, de én azért inkább felveszek valami zöldet erre a napra.
  • Otthon is megünnepelhetjük ezt az ír ünnepet. Hallgass ír népzenét, és biztos vagyok benne, hogy máris táncra fogsz perdülni. Lehet, hogy nem leszel egy Michael Flatley, de mindenképp jó móka kipróbálni az ír sztepptáncot.
  • Ültess lóherét, ami nem csak szép dísze lehet a kertednek, de idővel talán négylevelű lóherét is találsz közte.
  • De akár játszhattok is egy nagyot Szent Patrik napján. 

Szent Patrik napi játék

9.Leprechaun? Az meg mi?

Az ír manó – Leprechaun – olyan szakállas kobold aki eredetileg piros kabátot és kalapot viselt, de az idők során a ruházata zöld színű lett, manapság mindenhol csak így ábrázolják. Női koboldok a hagyomány szerint nem léteznek, talán ezért annyira mogorvák. Cipőket készítenek és javítanak, és féltve őrzik az aranyukat – pot of gold – a szivárvány tövében. Ha egy ember megfog egy ír manót, szerencsésnek mondhatja magát, mert a kobold teljesíti három kívánságát.

Emberektől távol, az erdők mélyén  élnek föld alatti kis odújaikban. Nagyon szeretik az ír zenét és szívesen táncolnak, kitűnően játszanak furulyán, hegedűn és hárfán, ami Írország jelképe.

10. Igazi ír feelingre vágysz? Nézz filmeket!

Ha igazán el akarsz merülni az autentikus ír életérzésbe íme 10 hamisítatlan ír alkotás. Természetesen eredeti nyelven az igazi.

Bevallom őszintén, ha Írország, nekem egy amerikai film ugrik be, ami az én nagy személyes kedvencem.

A Szökőhév (Leap year) bájos, romantikus és nem mellesleg megmutatja, milyen gyönyörű Írország.

+1 A végére egy hamisítatlan ír mondás:

Wherever you go and whatever you do, May the luck of the Irish be there with you.”

– Bárhová mész, bármit csinálsz az írek szerencséje kísérjen.

 

 

 

4-24 12:49:22 -->