fbpx
Szereted a palacsintát? Mi a növendékeimmel egyszerűen imádjuk! Minden évben alig várják, hogy eljöjjön Húshagyó kedd, azaz a Palacsinta nap, és az angol órát palacsinta evéssel zárjuk. És hogy ne csak együk, összegyűjtöttem 10+2 érdekességet a palacsintáról:

Szereted a palacsintát? Mi a növendékeimmel egyszerűen imádjuk! Minden évben alig várják, hogy eljöjjön Húshagyó kedd, azaz a Palacsinta nap, és az angol órát palacsinta evéssel zárjuk.

Nálam ez a szerelem gyerekkoromból fakad. Emlékszem, amikor a nagyimnál töltöttük a nyári szünetet, és reggel arra ébredtünk, hogy a konyhából édes palacsinta illata száll a hálószoba felé. Aztán felpolcoltuk a nagy párnákat, kényelmesen elhelyezkedtünk és a meleg dunna alatt vártuk, hogy mama behozza a még gőzölgő, isteni palacsintát. Akár magában is tömtük magunkba, miközben néztük a rajzfilmeket.

Nos, ilyen élményekkel a hátam mögött azt hiszem nem csoda, hogy én is nagyon szívesen sütök palacsintát nem csak a gyerekeimnek, hanem a növendékeimnek is.

Palacsinta nap
Palacsinta napon kötelező

És hogy ne csak együk, összegyűjtöttem 10+2 érdekességet a palacsintáról:

 • Tudtad például, hogy minden alkotóelemnek szimbolikus jelentése van? A tojás magát a teremtést szimbolizálja, a só az egészséget, a liszt az élet folyását és a tej a tisztaságot.
 • Sokan tesznek szénsavas ásványvizet a tésztába, hogy könnyebb legyen az állaga. De vajon őseink hogyan csinálták? Nem fogod elhinni! Hóval. Havat használtak, hogy a palacsintatészta lágyabb legyen. Valahogy ezt nem próbálnám ki.
 • A legrégebbi palacsinta receptje 1588-ból, a Tudor korszakból való. Ha érdekel, itt elolvashatod:
  https://oakden.co.uk/pancakes-1588-recipe/
 • Tudtad, hogy a leghíresebb palacsinta imádó William Shakespeare volt, és kedvenc desszertjét több művébe is beleírta? Bizony!
 • Egyes számítások szerint Angliában bármennyi is legyen az egy napra jutó tojás adag egy átlagos angol embernek, a palacsinta napon tutira megháromszorozódik.Palacsinta variációk
 • Ha már a statisztikánál tartunk. Szerinted hány tojást eszik meg átlagban egy ember élete során? Persze ha nem allergiás rá vagy nem szereti. Közel 7500 darabot! Azért ez elég szép nagy szám.
 • A legnagyobb palacsinta amit elkészítettek 15 méter széles volt, 2,5 cm vastag és 3 tonnát nyomott. Természetesen Angliában, Rochdale településen készült 1994-ben, a Co-Operative Union Ltd által. Elképzelni sem tudom, hogyan készítették, mindenesetre elképesztő eredmény!
 • Mindig is csodáltam azokat az embereket, akik képesek feldobni és el is kapni a palacsintát. A rekorder egy ausztrál séf, Brad Jolly, aki 60 másodperc alatt 140-szer fordította át a palacsintát!
 • A Sheffield Egyetem által szervezett közös palacsinta forgatáson pedig egyszerre 890 ember dobálta és kapta el a finom édességet.
 • Szeretnéd, hogy a legnagyobb álmod valóra váljon? Akkor ne felejts el egy érmét tartani a kezedben, ha legközelebb feldobsz a levegőbe egy palacsintát. Ez a tradíció tutira működik. Legalábbis a franciák hisznek benne.
Palacsinta napi babona
Palacsinta napi babona

És az ígért +2 további érdekesség:

 • Az 1611-es Oxford English Dictionary-ben már megjelent a ’flat as a pancake’ vagyis ’lapos mint egy palacsinta’ kifejezés.
 • Olney-ban már 1445 óta tartanak palacsinta futó versenyeket. A történet szerint egy asszony épp palacsintát sütött, amikor meghallotta a templom harangját. Annyira sietett a misére, hogy kötényét magán hagyva, kezében a palacsintasütővel érkezett meg. Innen eredeztetik a mára világhírű eseményt, amit évről évre megtartanak gyerekeknek és helyi asszonyoknak egyaránt.
Palacsinta napi szokások
Pancake race in Olney/Buckinghamshire ©VisitBritain

Ennyi információ után irány a konyha és készíts te is magadnak egy isteni palacsintát, hogy megünnepeld a palacsinta napot!

Források:

http://onlineclassmentor.com/blog/facts-you-probably-dont-know-about-pancake-day

https://www.historic-uk.com/CultureUK/Pancake-Day/

Palacsinta nap képek: Pixabay