fbpx
Minden évben izgalommal várom a nyári táborainkat, mert sosem lehet tudni, hogy milyen csoport verődik össze. Különleges érzés az első nap látni a várakozással vegyes csillogást a gyerekek szemében, hogy vajon mi vár rájuk itt öt napon át?

Minden évben izgalommal várom a nyári táborainkat, mert sosem lehet tudni, hogy milyen csoport verődik össze. Különleges érzés az első nap látni a várakozással vegyes csillogást a gyerekek szemében, hogy vajon mi vár rájuk itt öt napon át?

Aztán eltelik pár óra, és a nap végére már örök barátságok szövődnek, és kialakulnak olyan kedvenc játékok, amik elkísérnek minket az egész héten. És bár másoknak hihetetlen, de a gyerekek ujjongva használják az angol szavakat, mintha évek óta használnák.

„One more time! – Még egyszer! Repeat, repeat! – Ismételjük, ismételjük!”

De vajon miért, és mi ez a játék?

Minden nap két tematikus angol foglalkozást tartok a táborosainknak. Nem magolásra vagy fordításra kell gondolni, hanem csapatépítő angolos játékokra, csapatversenyekre, memória játékra, szóláncra és minden olyan közös játékra, ahol az összefogás, az együttműködés fontos elem. Mindezt persze angolul. Mivel a gyerekek a játékra koncentrálnak, észrevétlenül egyre több angol szót használnak, angolul szólnak egymáshoz, és nem akarják abbahagyni a feladatokat. Élvezik ezt az új helyzetet, és inkább mókának, mint tanulásnak fogják fel, így valójában többet tanulnak, mint bárki gondolná.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert általában nagyon lelkes és tanulni szerető gyerekek jönnek össze. Bár, ha ezt mondanám nekik, valószínűleg mindegyik tagadná. Ők csak játszani szeretnek, meg versenyezni, és kicsit angolozni is egy mesés nyári táborban.

Az egyik nagy kedvenc a fonalgombolyag.

Mesés angol nyári tábor

Bizony, egy egyszerű, hétköznapi, kötésre alkalmas fonalra van szükségünk ehhez a játékhoz, semmi másra. Szavak csoportosítására, nyelvtani szerkezetek begyakorlására tökéletesen alkalmas. Ahogy dobálják egymásnak a gyerekek a gombolyagot, a cél az, hogy ügyesen elkapja és tovább adja és egyre bonyolultabb legyen a pókháló, amit közösen alkotnak. Közben nem tudatosan új szavakat tanulnak és elmélyítik a meglévő angol tudásukat.

Ugyan ilyen észrevétlen tanulást biztosít a mindennapi kreatívoskodásunk is, aminek előnyeiről ebben a korábbi tudásmorzsában írtam.

Mozgásos játékokat is nagyon szeretünk játszani a mesés nyári táborainkban. A krokodilos játék arról szól, hogy ki lesz a nyertes, kit nem tud elkapni a krokodil, de közben a gyerekek megtanulnak kérdést feltenni, válaszolni rá, a színek és a ruhák tanulásával pedig a szókincsük bővül. Pár alkalom után maguktól mondják a játékot:

  • Can we go across the river, Mr Crocodile?
  • Yes, you can go across the river, if you are wearing blue.

És már szaladnak is a túloldalra, akiken kék színű ruha van, közben mutogatva és mondva: Yes, I have.

Még egy klasszikus játékot hagy említsek meg: Twister.

Mesés angol nyári tábor

Akár kinti vagy benti játék is lehet, tökéletes a színek, testrészek gyakorlására, az irányok és egyensúlyérzék fejlesztésére. És még lehetne sorolni a jobbnál jobb hasznos játékot, amiket a nyári táborainkban szoktunk játszani.

Én ezt hívom igazi tanulásnak.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a hét fénypontja mindig a pénteki kincskeresős játék.

Néhány fős csapatokban a térképet értelmezve jutnak el a gyerekek a kihívásokkal teli feladatokhoz, és csak akkor mehetnek tovább, ha sikeresen megoldják. Van közte gondolkodós és ügyességi feladat egyaránt, így mindenki megtalálhatja a számára előnyösebb kihívást. A héten tanult meséhez szoktam igazítani ezeket a feladványokat, így átismétlik, amit a héten tanultunk. Amikor a végéhez érnek, van, aki újra szeretné végig csinálni a teljes pályát, és a délutáni szabad játék idejében ezt kedvükre meg is tehetik.

Mesés angol nyári tábor

És hogy miért működnek ezek a játékok?

Nincs benne semmi titok: belső motiváció.

Olyan feladatokat állítok össze, ami az adott korosztályt megmozgatja, cselekvésre készteti. Ezért nem kényszerként élik meg a foglalkozásokat, hanem ki akarják próbálni, meg akarják csinálni, sőt kérik is, hogy játsszuk újra. A sok ismétléssel elérjük azt, amit a fordításos nyelvtanulással sosem érhetünk el: a gyermek érti és élvezi, amit csinál. Szívesen és önként ismétli meg a feladatokat, újra és újra. Így igazi tudásra tesz szert, amire hosszabb idő után is képes lesz emlékezni, nem csak a nyári táborban!

Szerintem ez a legfontosabb, hiszen a nyelvtudást egy életen át lehet és kell is használni.

És hogy mit szoktunk csinálni az intenzív héten?

Legközelebb arról is beszámolok!

Szerinted is lehet játékokon keresztül nyelvet tanulni?