fbpx
Mit is csinálhatnak az Intenzív héten a felső tagozatos és gimis diákok?
Hallom a válaszodat, ahogy mosolyogva rávágod: hát tanulnak! Igen, de mint ahogy a kicsikkel sem a beülünk a padba és vedd elő a tankönyvedet és old meg a feladatot módszert használom, a tiniknél is a szórakoztatóbb módot szoktam választani. Miért is?

Korábban írtam arról, hogy milyen jól szórakozunk és mennyi mindent tanulunk a Mesés angol nyári táborunkban, és ahogy ígértem, most a nagyok következnek!

Mit is csinálhatnak az Intenzív héten a felső tagozatos és gimis diákok?

Hallom a válaszodat, ahogy mosolyogva rávágod: hát tanulnak!

Intenzív angol nyári tábor

Igen, de mint ahogy a kicsikkel sem a beülünk a padba és vedd elő a tankönyvedet és old meg a feladatot módszert használom, a tiniknél is a szórakoztatóbb módot szoktam választani.

Miért is?

Mert akár kicsi ovisról, akár fejlődő fiatalról van szó, de akár a felnőtt korosztályt is ide sorolhatnám, ha tanulásról van szó, a játék mindent visz!

Nem értem, miért nincs jobban megbecsülve a játék műfaja. Sokszor hallom, hogy a gyerek csak játszik, ennél több kell, tessék fordítani, szótárazni, az az érdemi munka! Az eredményért meg kell szenvedni!

Én ezzel egyáltalán nem értek egyet! Gondoljunk csak bele: volt valaha olyasmi, amit bár utáltál, de megtanultad, elvégezted a feladatot és utána nem kívántad a hátad mögé, hanem folytatni szeretted volna?

Ugye hogy nincs ilyen!

Azt szeretnénk újra megcsinálni, ismételni, gyakorolni, amit az elejétől kezdve szívesen végzünk. Az angol nyelv tanulása is nyelvtani játékokon, ügyességi vetélkedőkön és csapatversenyeken keresztül hatékony és mégis élmény tud lenni.

Az Intenzív héten általában egy klasszikus történetet dolgozunk fel, ez adja a hét gerincét. A napi 5×60 perc pedig rengeteg lehetőséget ad nekünk, hogy megtanuljuk vagy átismételjünk nyelvtani szerkezeteket, szókincset bővítsünk és folyamatosan használjuk az angol nyelvet. Többször előfordult már, hogy péntekre még a szünetekben is angolul szóltak egymáshoz a gyerekek, mert viccesnek találják.

Intenzív angol nyári tábor

És számomra ez a legfontosabb: hogy még az eléggé nehezen motiválható tinédzser is képes legyen önfeledten játszani. Hogy ne a tudatos tanulás, hanem az elsajátítás legyen a fontos, és ne csak egy pipa legyen számára a nyelvtanulás, hanem élmény, amit a hétköznapi életben is bármikor képes hasznosítani.

Mutatok pár kedvenc angolos játékot, hogy miket szoktunk játszani!

Ezeket ti is bármikor kipróbálhatjátok!

Igéző, avagy melyik alak

Az igék 3 alakját elég unalmas csak úgy bemagolni, és ráadásul nem is igazán hatékony. A játék lényege, hogy melyik csoport tudja gyorsabban kitenni tökéletesen az igék alakjait. Lehet két vagy akár több csoportban is játszani, csak akkor annál több kupac kártya kell. Minden csoport megkapja az összekevert kártyákat, amiken az igék egy-egy alakja olvasható különböző színekkel írva: pl. kék – do; piros – did; zöld – done. Vadul mindenki magához ragad legalább egy kártyát, és keresi az adott ige többi alakját. Nem épp egy halk játék, de egy táborban ki akar csendben lenni, nem igaz? 🙂

A továbbfejlesztett változat, hogy az így kitett igékből kiválaszt a csoport 5 igét, és közösen történetet írnak belőle.

Intenzív angol nyári tábor

Ország-város-fiú-lány

Ki ne emlékezne gyerekkorunk nagy kedvencére, az Ország-város-fiú-lányra? Ezt a játékot is csapatban szoktuk játszani. Minden csapat választ magának egy nevet, és közösen egy lapot írnak. Én indítom az angol ABC-t, valaki megállít, és azzal a betűvel kell írniuk angolul egy országot, egy várost, egy fiú és egy lánynevet, egy növényt, egy állatot, tárgyat és egy híres embert. Nagyon jó móka szokott lenni!

Activity

Ez a játék is ismert mindenki számára. A játékhoz tartozó kártyákat mindig a hét történetének szókincse alapján készítem el, így szinte észrevétlenül ismételjük, tanuljuk a fontos szavakat, kifejezéseket. Csapatokba osztják magukat a gyerekek, és indulhat a játék! Számukra a lényeg, hogy ki fog nyerni. És számomra? Hogy észrevétlenül minél több szót és kifejezést tegyünk a hosszú távú memóriájába, hogy bármilyen helyzetben képes legyen majd elővenni és használni.

Intenzív angol nyári tábor

Mivel a csoport összetétele, létszáma és tudásszintje minden évben más és más, a legizgalmasabb mindig a hétfő első órája, amikor csapatépítős angol játékokkal ismerkedünk egymással. Ezek a játékok nem csak abban segítenek, hogy megismerjék egymást az új táborosaim, de a feladatok segítségével fejlődik a kommunikációs készségük a társas kapcsolataik és természetesen az angoljuk is.

Az idei évben is izgatottan várom az Intenzív hetet, hogy egy új történet segítségével még több fiatalnak mutassam meg, hogy az angol nyelv érdekes, izgalmas és érdemes tanulni.