fbpx
Te is előre rettegsz a karácsonyi ajándékba kapott játék dömpingtől? Már szeptember óta nyaggat a család apraja nagyja, hogy minek örülne a csemetéd, mit vegyenek neki az idén? Minden ajándéknak lehet örülni, és még a kevésbé hasznos dolog is okozhat kellemes meglepetést a család fiatalabb tagjainak. Ha mégis olyasmit szeretnél, ami hosszú távon is gyermeked hasznára válik, akkor adj neki élményt! Szakértők vizsgálatai alapján mindenféle élmény, ami kiszakít a hétköznapi életből serkentik a gyermekek agyi fejlődését.

Te is előre rettegsz a karácsonyi ajándékba kapott játék dömpingtől? Már szeptember óta nyaggat a család apraja nagyja, hogy minek örülne a csemetéd, mit vegyenek neki az idén? Talán egy cuki, bolyhos, mozgó, forgó és még beszélni is tudó kutyust? Vagy a legújabb hiper-szuper kütyüt? Esetleg legyen valami társas, amivel mindenki együtt játszhat?

Van egy tuti tippem!

Minden ajándéknak lehet örülni, és még a kevésbé hasznos dolog is okozhat kellemes meglepetést a család fiatalabb tagjainak. Ha mégis olyasmit szeretnél, ami hosszú távon is gyermeked hasznára válik, akkor adj neki élményt! Szakértők vizsgálatai alapján mindenféle élmény, ami kiszakít a hétköznapi életből serkentik a gyermekek agyi fejlődését.

Gyerek élmény

Mégis miért?

A Telegraph hasábjain jelent meg Dr. Margot Sunderland gyermek pszichoterapeuta cikke, amiben arról számol be, hogy a családi nyaralások alkalmával agyunk két, genetikailag beépült rendszert tornáztat amik a limbikus rendszerben találhatóak, és otthoni környezetben nem aktivizálódnak: ez pedig a játék (PLAY) és a kutató (SEEKING) rendszerek. Professzor Jaak Panksepp, a Washington-i állami egyetem világhírű idegtudósa fedezte fel és említette először ezeket a rendszereket.

Hogyan működnek?

Gyermeked agyában a PLAY (játék) rendszere akkor aktivizálódik, amikor együtt homokvárat építetek, megcsiklandozod a talpát vagy a hátadon lovacskáztatod. Agyának SEEKING (kutató) rendszere pedig akkor kapcsol be, amikor elmentek együtt kirándulni az erdőbe, vagy egy tópartra, esetleg egy sosem látott kis faluba. Miközben aktivizálja gyermeked agyának ezt a két részét, a homloklebenye fejlődik. Az agynak ez a része a kognitív működéssel, problémamegoldással, érzelmi kifejezéssel, memóriával, nyelvvel és ítéletalkotással foglalkozik. Minél többet használja gyermeked ezeket a rendszereket, azok annál erősebbek lesznek. Amint kiszabadultok a mindennapi környezetből, gyermeked agya átkapcsol a kutató rendszerre, és elkezdi felfedezni magának az újdonságot, ami körül veszi őt.

Közös kirándulás

És ez csak neki jó?

Természetesen ezek a pozitív hatások nem csak gyermeked, hanem a Te agyadra is hatással vannak. Amikor aktiváljuk ezeket a rendszereket az agyunkban, neurokémiai anyagok, például dopamin, oxitocin és opioidok szabadulnak fel. Ezek a neurokémiai anyagok támogatják a közelség érzését a kapcsolatokban. Ezenkívül enyhítik a stresszt, és elősegítik bennünk a pozitív érzést, hogy minden rendben van.

Egy 2017-es kutatás eredményeképpen az emberek akkor érzik magukat a legjobban és a legszeretettebbnek amikor közös időt tölthetnek együtt, közös élményt élhetnek meg. 495 18 és 93 év közötti férfit és nőt kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amely felméri, mitől érzik magukat szeretve az emberek. A 60 kérdés mindegyike így kezdődött: ’A legtöbb ember úgy érzi, hogy szeretik, amikor…’ A kutatók arra jöttek rá, hogy a legtöbb ember más emberekkel való interakciók révén érezte magát szeretve, nem ajándékok révén.

Közös játék

Dr. Oravecz Zita, a kutatók egyike elmondta: ’Kutatásunk azt találta, hogy a pozitivitás mikro-pillanatai, mint például egy kedves szó, egy gyerekkel való összebújás vagy az együttérzés által érzik az emberek a legjobban, hogy szeretve vannak. A családi vakáció bőséges lehetőséget kínál ezekre az interakciókra, hiszen a család mentesül a mindennapi élet zavaró tényezőitől és felelősségétől.’ Éppen ezért így karácsonyhoz közeledve adj minél több élményt gyermekednek!

Egy közös mozizás vagy kirándulás sokkal hasznosabb minden más kézzel fogható ajándéknál.  

Forrás: https://www.healthy-holistic-living.com/giving-children-vacations-instead-of-toys-can-lead-to-advanced-brain-development-experts-suggest/?utm_source=TPW&fbclid=IwAR3OvhnGcJ9xZMlExaSXmVnNzaKe9Yn-DJIOEuoLOJw_wrdBoDfVs6l73Fs

Képek: Pexels