fbpx
Szeretem az ünnepeket! Valójában bármi, amitől a nap különlegesebb lesz, energiával tölt fel, így igyekszem minden napba belecsempészni valami olyasmit, ami felvidít. Ezért is szeretem az angol szász ünnepeket, mert szinte minden napra jut valami buli.

Szeretem az ünnepeket! Valójában bármi, amitől a nap különlegesebb lesz, energiával tölt fel, így igyekszem minden napba belecsempészni valami olyasmit, ami felvidít. Ezért is szeretem az angol szász ünnepeket, mert szinte minden napra jut valami buli. Mint ahogy Charlie Brown húga meg is jegyzi: ’I haven’t even finished eating all of my Halloween candy!’ Vagyis még meg sem ettem az összes halloween-i cukorkát, máris itt a következő fontos esemény: a Hálaadás napja!

Boldog Hálaadást

Miről is szól ez nap?

Garfield-ot idézve: ’Tomorrow is Thanksgiving, that’s the day where people celebrate food by eating as much of it as possible! … It’s a tradition, and you know how I love tradition!’ vagyis: ’Holnap Hálaadás, vagyis az a nap, amikor az emberek megünneplik az ételt és annyit esznek, amennyit csak lehetséges! Ez egy hagyomány, és tudod mennyire szeretem a hagyományokat!’

Hálaadás ünnep

De vajon tényleg csak az evés a lényeg?

A hagyomány szerint Amerikában november negyedik csütörtökén, Kanadában október második hétfőjén tartják az év egyik legfontosabb ünnepét a Hálaadást (Thanksgiving). Ilyenkor összejön a család, és hatalmas lakomával adnak hálát a termésért, és valójában bármiért, amit kaptak Istentől.

A növendékeimmel mi is évről évre megemlékezünk erről a neves napról, és igyekszünk a történelmi hátteret megismerni. Hiszen a nyelvtanulás nem csupán szavak és nyelvtan tanulása, de az adott ország kultúrájának megismerése is a cél.

Mi is történt anno?

Ha szeretnénk kicsit bepillantani az eredet történetbe, egészen 1620-ig kell visszautaznunk az időbe. Ekkor indult ugyanis hosszú útjára a Mayflower hajó az angliai Plymouth városából fedélzetén 102 kalandra vágyó utassal, férfiak, nők és gyerekek egyaránt, hogy meghódítsák az új világot. Minden vágyuk volt, hogy az anglikán egyház tanításait a hátuk mögött hagyva egy olyan helyre érkezzenek, ahol szabadon gyakorolhatják vallásukat.

66 napi utazás után nem épp a tejjel-mézzel folyó kánaán és kényelmes élet várt rájuk, hanem egy zord, kemény téllel kellett szembenézniük. Mire eljött végre az enyhülést hozó tavasz a sok betegség és éhezés miatt a zarándokok csupán fele maradt életben. És ekkor jött a következő csapás: a tengerparti Massachusetts talaja sekély, homokos és köves volt, ellentétben az angliai tápanyagban gazdag, agyagos, könnyen megművelhető területektől.

Mayflower utasai

Nagy szerencséjükre segítségükre sietett Squanto, a Pawtuxet törzs tagja, aki tökéletesen beszélt angolul, mivel korábban rabszolga volt Londonban. Sikerült megszöknie és visszatérnie szülőföldjére, és megtanította az újonnan érkezőknek hogyan termesszenek kukoricát, nyerjék ki a juharfa nedvét, fogjanak halat és hogyan kerüljék el a mérgező növényeket.  

Megmentette az életüket!

1621 őszén aztán amikor eljött az első betakarítás ideje, három napon át tartott a mulatság, az első hálaadás ünnepe, amire az őslakosokat is meghívták. Érdekes módon a pulyka, ami a mai hálaadás vacsora fő fogása, és az amerikaiak 91%-a fogyasztja ezen a nevezetes napon,  feljegyzések szerint nem is szerepelt az első hálaadási ételek között. Volt helyette szarvas, kacsa és más vadféle, halak garmadája, hagyma, kukorica, tök, saláta, bab. Egyszóval senki nem maradt éhen, az tuti. 

Hálaadás ünnep

Az első országos Hálaadást George Washington rendelte el 1789-ben, viszont rendszeres ünneppé csak 1863-ban Abraham Lincoln kinyilatkoztatása után vált. Kezdetben november utolsó csütörtökén tartották, majd Franklin Roosevelt kormányzása alatt november negyedik csütörtökére rögzítették az ünnep időpontját. Benjamin Franklin hitt abban, hogy Amerika hivatalos címerállatának a pulyka megfelelőbb lenne, mint a sas. Ami akár logikus is lehetne, hiszen a pulyka az első állatok között volt, amit háziasítottak.  

A Hálaadás napja egyúttal a karácsonyi szezon megnyitása is Amerikában, és a pulyka napot (turkey day vagy rövidítve T-day) követi a Black Friday, vagyis a fekete péntek, amikor a boltok hatalmas kedvezményekkel és akciókkal csábítják a vevőket a boltokba. Sokan a csütörtököt követő pénteket is kiveszik szabadnapnak, így négy napos pihi hétvégét teremtve maguknak.

Érdekesség, hogy az egyik legnépszerűbb angol karácsonyi dal, amit a növendékeimmel együtt mi is rendszeresen énekelünk, a Jingle bells, eredetileg egy Hálaadás napi templomi szertartáson csendült fel először.

A Hálaadás egyik hagyománya, hogy ezen a napon az amerikai egyesült államok elnöke kiválaszt egy pulykát, akitől elnézést kér, hogy a társait megeszik vacsorára, és ez az egy szerencsés pulyka megmenekül attól, hogy felszolgálják az ünnepi asztalra.

Pulyka

Eredetiben is olvasnál erről az ünnepről?

Itt mindent megtalálsz!

Ha szeretnél pár hasznos szót, kifejezést megtanulni ezzel az ünneppel kapcsolatban, akkor én ezeket ajánlanám!

Thanksgiving – Hálaadás

harvest – aratás, termés

celebration – ünneplés

gratefulness – hála

turkey – pulyka

pilgrim – zarándok

native – őslakó

blessed – áldott

honored – megbecsült

delicious – ízletes, finom

Képek: Pexels