fbpx
Nosztalgikus érzés kerít hatalmába, ha meghallom azt a szót, hogy érettségi. Élénken emlékszem arra a gyomorszorító érzésre, ahogy az utolsó év hetei pörögtek egymás után, és én azon kattogtam, hogy hogyan is fogok megfelelni a Nagy Napon. Hajnalban keltem, kinn még sötét volt, de én már a konyhában ültem, és magoltam a töri évszámokat, írtam a magyar tételeket és oldottam meg a matek feladatokat számolatlan. Aztán irány a suli, egész nap tanulás, és délután folytattam a lázas készülést, hogy megfeleljek az elvárásoknak. Szerintem ez a része ma sem könnyebb az érettségizők számára. A tananyag brutális, a követelmény magas, a felkészülési idő viszont véges.

Nosztalgikus érzés kerít hatalmába, ha meghallom azt a szót, hogy érettségi.

Élénken emlékszem arra a gyomorszorító érzésre, ahogy az utolsó év hetei pörögtek egymás után, és én azon kattogtam, hogy hogyan is fogok megfelelni a Nagy Napon.

Hajnalban keltem, kinn még sötét volt, de én már a konyhában ültem, és magoltam a töri évszámokat, írtam a magyar tételeket és oldottam meg a matek feladatokat számolatlan. Aztán irány a suli, egész nap tanulás, és délután folytattam a lázas készülést, hogy megfeleljek az elvárásoknak.

Szerintem ez a része ma sem könnyebb az érettségizők számára.

A tananyag brutális, a követelmény magas, a felkészülési idő viszont véges.

Mégis hogyan lehet jól felkészülni a megmérettetésre?

Például jó időbeosztással.

Mutatok egy szuper eszközt, ami segít neked abban, hogy a számtalan feladatod között hogyan teremts rendet.

Az Eisenhower-mátrix rendszeres használata végtelenül egyszerű és nagyon praktikus. Segítségével a feladataidat képes leszel fontossági és időbeni sorrendbe helyezni.

Az Eisenhower-mátrix Stephen R. Covey bestseller könyvéből, A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokásából vált ismertté. Azért már ez a cím is garancia lehet arra, hogy egy igazán hasznos dologról van szó, igaz?

Ez a mátrix egy végtelenül egyszerű, csupán négy cellából álló táblázat. A feladataidat fontosság és sürgősség szerint írhatod be a táblázatba.

Eisenhower-mátrix

Fontos+sürgős: ide tartoznak a határidős feladatok, az olyan égető problémák, amiket bizony sürgősen, szinte azonnal meg kell oldanod. Ha sokszor érzed magad ebben a helyzetben, az sajnos kiégéshez, kapkodáshoz vezethet. Ez az a helyzet, amikor április derekán jut eszedbe, hogy nemsokára itt az érettségi, és valójában még át sem olvastad, hogy melyik tantárgyból milyen tételek vannak.

Fontos+nem sürgős: itt azok a feladatok vannak, amik bár fontosak, a határidejük még odébb van. Viszont vigyázz! Ha nem szánsz elég időt a megvalósításukra, könnyen átcsúszhat a fontos+sürgős kategóriába, és akkor csak kapkodás lesz a vége. Az érettségivel kapcsolatban jelenleg ez a legjobb doboz, ahol most, február közepén lehetsz. ? Hiszen még van egy kis időd megszervezni, beosztani a tanulnivalókat, és rendesen felkészülni a megmérettetésre.

Nem fontos+sürgős: azokat a feladatokat tedd ebbe a kategóriába, amik rutin jellegű feladatok, és esetleg mások is megcsinálhatják helyetted. Nem arra gondolok, hogy a tételeket írja meg helyetted a Kata, hiszen az érettségin te fogsz részt venni, nem ő. De ide kerülnek azok a feladatok, amik lehet, hogy lényegtelenek, de muszáj megcsinálnod. Ez lehet olyan tevékenység is akár, ami nem kapcsolódik az érettségihez, de meg kell tenned. A nagyi szülinapi bulija például. Igen, az ilyen eseményeket is érdemes beírnod a mátrixodba.

Nem fontos+nem sürgős: ez a legveszélyesebb kategória, mert hihetetlenül könnyű belecsúszni, és mégis a legértelmetlenebb időrabló tevékenységek tartoznak ide. Például az insta vagy tiktok görgetése, bármilyen szöszmötölés vagy pótcselekvés ami elvonja a figyelmedet az érdemi tanulástól. Persze fontos a kikapcsolódás, de légy vele tisztában, hogy ezek valójában nem visznek előrébb a célod felé.

Tehát érdemes a feladataidat besorolni ebbe a négy kategóriába, ha eredményes tanulást szeretnél.

Érettségi időbeosztás 2

Mi segíthet eldönteni, hogy mi hova tartozik?

Ha például megkérdezed magadtól, hogy mi a következménye, ha az adott feladatot nem végzed el?

Vajon meddig halogathatod? Mi a végső időpont, amire készen kell lenned vele?

Biztosan neked kell megcsinálnod, vagy esetleg átadhatod másnak is elvégzésre?

És végül adok pár villám tippet is, ami segít neked, hogy jól oszd be az idődet:

  • Tűzz ki pontos célokat!
  • Tervezd és ütemezd meg a tanulásodat!
  • Légy következetes!
  • Ne légy túl szigorú magadhoz!
  • Légy rugalmas!

Eredményes felkészülést kívánok neked az érettségire.

Illetve, ha kíváncsi vagy, hogy emelt nyelvi érettségit vagy nyelvvizsgát érdemes-e inkább tenned, akkor olvasd el EZT a bejegyzésemet.

Érettségi időbeosztás 3