fbpx
És itt jön a nagy kérdés: melyik ér többet a felvételinél?
Az érettségi vagy a nyelvvizsga?
Elsősorban attól függ, hová szeretnél tovább menni.

Egyre közeledik a május, amikor is a 12.-es fiatalok életük egyik fontos állomásához érkeznek, és számot kell adniuk eddig megszerzett tudásukról. Igen, az érettségiről beszélek, ami van, akinek ’a piece of cake’ ahogy az angol mondja, vagyis egyszerű és kisujjából kirázza. És van olyan is, akinek szüksége van arra, hogy hónapokon át tanuljon szorgalmasan, hogy minél jobb eredményt érjen el.

Angol érettségi?

Az érettségin egy idegen nyelvből is meg kell mutatni, mennyit tud az ember. Sokaknál ez az idegen nyelv az angol. A mai fiatalok igazi digitális bennszülöttek. Ők a Z generáció tagjai, akik már egy olyan világba születtek, amiben az Internet és az angol nyelv használata teljesen természetes.

Sokuk már egészen kicsi korban elkezdett ismerkedni az angol nyelvvel. Tanfolyamokra jártak, magántanáruk volt, és olyan számítógépes játékokkal játszottak már ovis vagy kisiskolás korukban, aminek a nyelve az angol. Éppen ezért mire az érettségihez közelednek, tudásuk már nem csak az érettségi feltételeinek felelnek meg, de egy közép vagy felsőfokú nyelvvizsga tudásával is rendelkeznek.

És itt jön a nagy kérdés: melyik ér többet a felvételinél?

Az érettségi vagy a nyelvvizsga?

érettségi nyelvvizsga számítás

Elsősorban attól függ, hová szeretnél tovább menni.

Ha nem nyelvből szeretnél érettségizni, de van már nyelvvizsgád, akkor a komplex B2-es (középfokú) nyelvvizsga 28, a komplex C1-es (felsőfokú) nyelvvizsga 40 pluszpontot ér.

Amennyiben olyan helyre szeretnél felvételizni, ahol kötelező az angol érettségi, akkor, ha van már egy angol nyelvvizsgád, az nem számít plusz pontnak. Ilyen például az anglisztika szak. Ellenben, ha van nyelvvizsgád egy másik nyelvből, azért jár a 28 vagy 40 pont.

Tehát a pontok nem összeadódnak.

Vagyis ha ugyanabból a nyelvből teszel emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is, csak az egyiket számítják be pluszpontnak.

A közép szintű angol érettségi szintje B1-nek, vagyis alapfoknak, míg az emelt szintű angol érettségi B2-es, középfokú tudásnak felel meg.

Az emelt szintű angol érettségi (minimum 45%-os teljesítése esetén) viszont 50 plusz pontot ér, ami egy nagyon jó opció lehet.

Azt is érdemes megnézni, hogy a felsőoktatási intézmény, ahová szeretnél tovább tanulni, megelégszik-e a közép szintű angol érettségivel.

Erről tájékozódhatsz a felvi.hu oldalán.

Ebben az esetben érdemes középszintű nyelvi érettségit tenni. Valószínűleg így több pontot fogsz tudni teljesíteni, mint az emelt szintű érettségiből, és hozzá beszámíthatod a nyelvvizsgádat is 28 vagy 40 ponttal. Ha még nincs nyelvvizsgád, akkor egy áprilisi sikeres nyelvvizsga eredménye még beszámításra kerülhet a felvételinél.

Ebből is látszik, hogy valójában ha ügyesen kalkulál az ember, és pontosan tudja, mi a követelmény az áhított intézményben, egy nyelvvizsga plusz pontokat hozhat, de az érettségire is érdemes felkészültnek lenni.

Képek: Pexels