fbpx
Gondolkozz paradicsomban, ne órában! Ahogy körbe nézek azt látom, hogy mindenki időszűkében van. Soha semmire nincs elég idő, hogy elmélyedjünk akár egy jó könyvben, egy közös társasjátékban vagy a nyelvtanulásban. Sokszor bánatosan sóhajtunk fel, hogy na majd egyszer, ha lesz rá időm.

Gondolkozz paradicsomban, ne órában!

Ahogy körbe nézek azt látom, hogy mindenki időszűkében van. Soha semmire nincs elég idő, hogy elmélyedjünk akár egy jó könyvben, egy közös társasjátékban vagy a nyelvtanulásban. Sokszor bánatosan sóhajtunk fel, hogy na majd egyszer, ha lesz rá időm.

Növendékeim is rendszeresen panaszkodnak: ’Viki néni, nem volt rá időm, hogy többet tanuljak.’

Pedig van egy egyszerű módszer, amit ha megtanítasz gyermekednek, és naponta csak egy paradicsomnyi időt szán a nyelvtanulásra, máris eredményes lesz!

Pomodoro

Most biztosan furán nézel, hogy mi köze lehet a nyelvtanulásnak a paradicsomhoz?

A milliók által használt tanulásmódszer a Pomodoro technique igazából egy időgazdálkodási módszer, amit Francesco Cirillo talált ki még a 80-as években. Egyetemi hallgatóként úgy érezte, hogy a rengeteg tanulni valónak sosem lesz vége, és nehezére esett egy dologra fókuszálni. Arra gondolt, hogy ha csak 10 percre egy tantárgyra tudna összpontosítani, már nyert ügye lenne. Valami egyszerű eszköz után nézett, amit használhatna, és a konyhában rábukkant egy paradicsom alakú időmérőre. A többi már történelem.

Pomodoro időmérő

Végtelenül egyszerű a módszer, csupán egy időmérőre van hozzá szükségetek, aminek a segítségével 25 perces időszakokra tudja osztani gyermeked a megtanulandó anyagot. Vagyis 25 percig csak a tananyagra koncentrál.

Utána jöhet egy rövid szünet, amikor átmozgatja elgémberedett végtagjait, iszik egy pohár vizet vagy csekkolja az üziket a haveroktól, – óvatosan ezzel a lehetőséggel, egy rövid szünet megengedett, nem egy egész paradicsomnyi idő! – és máris jöhet a következő tanulási szakasz.

A módszernek hat lépése van:

  1. Érdemes egy külön füzetbe röviden feljegyezni a leckéket, amiket el kell végeznie. Válassza ki, mit szeretne megtanulni.
  2. Állítsa be az időzítőt. (25 perc)
  3. Dolgozzon a feladaton.
  4. Fejezze be, amikor a paradicsom időzítő csörög és tegyen egy pipát az elvégzett feladat mellé.
  5. Ha kevesebb mint 4 tanulni valója van, tartson 3-4 perces szünetet és folytassa a 2. megtanulni valóval.
  6. Négy pipa, vagyis 4 pomodoro után tartson egy hosszabb, 15-30 perces szünetet. Ha több leckéje van, akkor a számozást kezdje elölről!

pomodoro módszer

A módszer lényege, hogy az adott 25 perc alatt CSAK a feladatára fókuszáljon, és el tudjon merülni az adott tanulnivalóban. Ez az idő intervallum még mindenkinek könnyedén teljesíthető, hogy egyetlen feladatra figyeljen.

Ha esetleg előbb végez a feladattal, mint hogy az idő lejárna, ismételje át, nézze át. Használja fel a megmaradt időt ismétlésre, a tudás elmélyítésére.

Tervezés, összehangolás, jegyzetelés, feldolgozás és vizualizálás az alapjai a módszernek.

És vajon kinél használható?

Ez a legjobb benne! Mindenkinél! Alsós gyermekeknél ugyanolyan hatékonyan működik, mint kamaszokkal, sőt még te is kipróbálhatod, mert felnőttek is használják ezt a tanulási módszert.

Bár az eredeti módszer egy egyszerű konyhai időmérőre lett kitalálva, a mai világunkban már természetesen a technikát is segítségül hívhatod.

Íme néhány weboldal, amin a pomodoro módszert használhatod:

https://pomofocus.io/

https://tomato-timer.com/

https://pomodor.app/timer

És ha appot szeretnél használni a telódon:

Focus to do: Pomodoro Timer and to do list

Minimalist Pomodoro Timer

Órák

Ezzel a technikával időt tudsz teremteni gyermekednek vagy akár magadnak a tanulásra. Akár reggel kelsz fel korábban, mint én, akár napközben vagy este szánsz egy paradicsomnyi időt a nyelvtanulásra, mindenképp nyertek vele!

Próbáljátok ki, és várom a tapasztalataitokat!