fbpx
Érdekes, hogy még sosem írtam bejegyzést II. Erzsébetről, pedig nagy csodálója vagyok. Angol tanárként valahol természetes, hogy érdekel minden, ami Nagy Brittaniával kapcsolatos, és mindig nagy örömmel vetem bele magamat az olyan témakörökbe, mint például hogyan ünnepelnek a szigetországban (Kis karácsony, nagy karácsony blog) vagy mi mindent köszönhetünk Shakespeare-nek (Köszi, Shakespeare blog).

Érdekes, hogy még sosem írtam bejegyzést II. Erzsébetről, pedig nagy csodálója vagyok. Angol tanárként valahol természetes, hogy érdekel minden, ami Nagy Brittaniával kapcsolatos, és mindig nagy örömmel vetem bele magamat az olyan témakörökbe, mint például hogyan ünnepelnek a szigetországban (Kis karácsony, nagy karácsony blog) vagy mi mindent köszönhetünk Shakespeare-nek (Köszi, Shakespeare blog).

Így most II. Erzsébetről szedtem össze 8 olyan dolgot, amit talán még sosem hallottál.

1. A királynőnek nincs útlevele

Bár őfelsége az elmúlt években 116 országban járt, és így ő legtöbbet utazó államfő, személy szerint nincs útlevele. Hétköznapi halandóként elég hihetetlen, hogy valaki úgy utazhat egyik országból a másikba, hogy nincs szüksége útlevélre, de hát ki lenne olyan bátor, hogy elkérje és ellenőrizze Anglia királynőjének útlevelét?

2. A királynőnek két szülinapja van

A leghosszabb ideje uralkodó angol királynőnk Elizabeth Alexandra Mary of York vagyis Yorki Erzsébet Alexandra Mária néven látta meg a napvilágot 1926. április 21.-én. Ez az a születésnap, amit a családjával, barátaival tölt minden évben. Viszont van neki egy hivatalos születésnapja is, amit 1748 óta minden uralkodónak a Trooping the Colour, vagyis a zászlós díszszemlén tartják meg. Ez az esemény minden évben június második szombatján Londonban kerül megrendezésre.

3. Teherautót vezetett a II. világháborúban

II. Erzsébet királynő teherautót vezet

Miután a fiatal, 18 éves Erzsébet hónapokig könyörgött édesapjának, csatlakozhatott a Női Területi Kisegítő Szolgálathoz a II. világháború idején. Windsori Erzsébet egyszerű overálban Londonban kitanulta a katonai teherautók csínját-bínját, és nem csak szerelte, de vezette is a teherautókat. A királynő a mai napig nagyon szeret vezetni, bár jogosítványa hivatalosan nincs. Ő a királyi család egyetlen női tagja, aki belépett a hadseregbe és szolgált a II. világháborúban. 

4. Fejadag kuponból fizette esküvői ruháját

A háború utáni ínséges időkben Erzsébet és Fülöp esküvője nem volt annyira érdekes a nép számára, mint például évekkel később Diana és Károly fényűző menyegzője. Erzsébet gyönyörű elefántcsont szatén ruháját, melyet 10.000 fehér gyöngy díszített fejadag kuponokból gyűjtötte össze. Elég hihetetlen belegondolni, hogy egy hercegnő, még ha nem is a trón várományosa ennyire hétköznapi életet élhetett. 

5. Nem vette fel a férje nevét

II. Erzsébet királynő a trónon

Erzsébet édesapja, VI. György az I. világháború idején megváltoztatta a család nevét Windsor-ra. Fülöp herceg szintén megváltoztatta a családnevét. Amikor Erzsébet királynő lett, édesanyja és miniszterelnöke, Winston Churchill mindent megtett azért, hogy a Windsor név megmaradjon, és ne Mountbatten legyen a királyi család neve. Céljukat elérték, de Erzsébet évekkel később nyilatkozatot adott ki, hogy leszármazottjai ha szeretnék, használhatják a Mountbatten-Windsor nevet.

6. E-mailt küldött 1976-ban

1976 március 26.-án elküldte élete első e-mailjét egy technológiai kiállításon Malvernben. Ő volt az első államfő, aki kipróbálta ezt a technikai újítást.

7. Meglőtte egy tinédzser

1981-ben, miközben Erzsébet hivatalos születésnapi ünnepsége zajlott, és épp a Buckingham palota közelében lován ült, egy 17 éves fiatal hat vaktöltényt lőtt a királynő felé. A rendőrség letartóztatta a fiatalt, aki ezután 3 évet töltött egy pszichiátrián.

8. Egyszer meglátogatta egy leselkedő

1982 július 9.-én az éjszaka közepén a királynő arra ébredt, hogy az ágya végén ül egy számára ismeretlen férfi, és őt bámulja. Az illető egy 31 éves pszichiátriai kezelés alatt álló férfi volt, aki egyszerűen felmászott az ereszcsatornán, és a palotában bolyongott, míg Erzsébet hálójában kötött ki. A királynő körülbelül 10 percig kedélyesen elbeszélgetett a férfi problémáiról, családjáról, míg a rendőrség megérkezett.

Angol királyi család

II. Erzsébet királynő termékeny 96 évet élt. Sajnos már csak emlékezhetünk rá, hiszen nemrég bekövetkezett halálával egy korszak véget ért. Ha olvasnál róla angolul, itt megteheted

https://www.history.com/news/queen-elizabeth-ii-key-moments

Forrás: History.com

Képek: Pixabay