fbpx
Tudósok és tanulással foglalkozó szakemberek évek óta kutatják, hogy mi a legtökéletesebb módszer ahhoz, hogy gyorsan, mégis eredményesen tudjunk tanulni. Van, aki szerint 4, van, aki szerint 7 különböző tanulási típus van. És olyan is akad, aki szerint ez az egész csak egy humbug, és valójában nem az számít, hogy hogyan tanulsz. Ha megvan benned a kellő motiváció, akkor úgyis megszerzed a tudást.

Tudósok és tanulással foglalkozó szakemberek évek óta kutatják, hogy mi a legtökéletesebb módszer ahhoz, hogy gyorsan, mégis eredményesen tudjunk tanulni. Van, aki szerint 4, van, aki szerint 7 különböző tanulási típus van. És olyan is akad, aki szerint ez az egész csak egy humbug, és valójában nem az számít, hogy hogyan tanulsz. Ha megvan benned a kellő motiváció, akkor úgyis megszerzed a tudást.

Én valahogy úgy vagyok ezzel, hogy ha van olyasmi, ami hatékonyabbá teszi a tanulásomat, akkor miért ne használjam ki. Nemigaz?

A legnépszerűbb a VARK.

A 4 legfontosabb tanulási típust foglalja össze egy mozaik szóban. Neil Fleming és Colleen Mills 1992-ben publikálták több éves megfigyeléseik eredményét, miszerint az, ahogyan tanulunk, négy különböző csoportba osztható:

Visual – vizuális, képek által tanul

Auditory – hallgatással, instrukciókat hallgatva tanul

Reading/Writing – olvassa és le is írja vagy másolja amit tanul

Kinesthetic – csinálja, fizikai energiát tesz bele, így tanulja meg a legjobban

A szavak kezdő betűiből áll össze a VARK mozaik szó.

Nézzük meg, mi jellemzi ezeket a tanulási típusokat, és hogyan segíthetjük elő a még jobb teljesítményt a nyelvtanulásban.

Vizuális típus – Visual

VARK 2

A vizuális típusú tanulónak az ábrák és képek könnyen megragadnak a fejében, és a vastagon kiemelt mondatokra mindig jobban emlékszik. Játszi könnyedséggel olvas térképet, egy vázlat elkészítése számára gyerekjáték, és a grafikonokat is kedveli. Érdemes kihasználnia a színek erejét a nyelvtanulásban, például a különböző szófajú szavakat más-más színnel jelölve, megkönnyíti azok megtanulását. Ha olyasmit tanul, amihez nincsenek képek, érdemes elkészítenie a saját verzióját, mert ezzel is elősegíti a saját tanulását.

A színes videók, animációk segítik a tananyag megértését, könnyebb elsajátítását. Iskolában érdemes a táblához közel ülnie, hogy jobban lásson, de az ablaktól távol, hogy a kinti események ne vonják el a figyelmét. A memória kártyák, elmetérkép vagy az idővonal segítik tanulását.

Auditív típus – Auditory

VARK 3

Az auditív típusú tanuló akkor tanul a legjobban, ha hallja a tananyagot. Ő az, aki hangosan gondolkodik, és még dolgozat vagy vizsga közben is olyan, mintha motyogna. Pedig csak a feladatot olvassa fel magának, hogy jobban megértse. Mivel a hangok, a zene és a ritmus különösen közel áll hozzá, az angol nyelvű zeneszámok hallgatása sokat lendíthet nyelvtanulásán. Csoportban dolgozva is nagyon sikeresek tudnak lenni, mert feltehetik a kérdéseiket, újra átbeszélhetik a megtanulandó anyagrészt, és a beszéd által már az órán megtanulják a leckét.

Angol tanulásnál a megtanulandó szavakat, kifejezéseket érdemes telefonjára felmondani és onnan visszahallgatva tanulni. Az is segíthet, ha rímeket farag vagy hasonló hangzású szavakhoz köti a megtanulandó szavakat.

Olvasós/Írós típus – Reading/Writing

VARK 4

Az olvasós/írós típusú tanuló az írott és/vagy olvasott szövegek által képes a leghatékonyabban tanulni. Legyen az akár tankönyv, akár jegyzet, lista vagy bármilyen írott szöveg, elolvasva könnyedén jegyzi meg a tananyagot. Nyelvtanulásnál a szótárt szívesen használja. Akár saját maga jegyzetel, akár más által írt esszét olvas, a szavak mintha beégnének az agyába. Kicsit a vizuális típusra emlékeztet, de a betűk képe az, ami segíti őt, nem egy ábrázolt kép. Valójában amikor az iskolában a tanórákon tanulunk, általában ebbe a típusba tartozunk.

Általában egyedül szereti elolvasni és feldolgozni a szöveget. Mivel rendszeresen olvas, nyelvtani készségei nagyon fejlettek, a könyvtár szinte a második otthona. Szereti az idézeteket, az Interneten szívesen keresgél, a kutató munkák a kedvenc kihívásai közé tartoznak. Szívesen jegyzetel, különböző papírjait állandóan rendszerezi, többször átnézi, újra olvasásukkal képes a legjobban tanulni.

Kinesztetikus típus – Kinesthetic

VARK 5

A kinesztetikus típusú tanuló a mozgásokat részesíti előnyben. A gyakorlati élmények által képes a leghatékonyabban megtanulni bármit is, vagyis ő az örökmozgó. Valamelyik testrésze állandóan mozog, így érdemes a kezében tartani akár egy stressz labdát vagy plüsst, amit folyamatosan babrálhat ujjaival. A kreatív kézműves feladatokat kedveli, sokat gesztikulál és szívesen jár fel-alá. Bármit szeretnénk, hogy biztosan megtanuljon, a tapintásnak részese kell, hogy legyen. Például a betűk, szavak tanulásánál érdemes akár homokba rajzolnia először, vagy nagyobb papíron színes ceruzával, zsírkrétával alakítani a betű képét. Vagy a 3D-s betűk is sokat segítenek neki.

Ha a statikus ülést rendszeres fizikai mozgással egészítheti ki – sűrűbben, mint 45 perc – az elősegíti tanulmányait. Olyan, mintha az izmai tanulnának, ezért érdemes ezt kihasználni. Nyelvtanulásnál például a különböző igéket mozogja le, játssza el, a szófajokhoz köthet saját mozgást, kitalálhat bármilyen saját koreográfiát. A lényeg, hogy mozgásban legyen.

VARK 6

Ez a négy legjobban elterjedt tanulási típus, amivel több kutatás is foglalkozott már az évek alatt.

2018-ban például Indianában egy egyetemen a félév első hetében több mint 400 diákkal csinálták meg a VARK tesztet. Ezáltal a fiatalokat négy csoportba osztották, és az egész félévben a tanulási típusának megfelelően tanulhatott. A félév végén mindenkinek ugyanazt a tesztet kellett kitölteni, és érdekes módon nem találtak nagyobb különbséget. Átlagosan ugyanannyian értek el jó eredményt mind a négy csoportban, és voltak, akiknek a tanulási típus ellenére sem sikerült jól megtanulniuk a tananyagot.

A leghatékonyabb egyértelműen az, ha kombináljuk a különböző tanulási típusokat. Például  egy képhez szöveget is teszünk, így látjuk és olvassuk is, vagyis kétféle módon tanulunk egyszerre.

Többféle megvilágításban, több oldalról ugyanazt tanulva biztosak lehetünk benne, hogy jobban megtanuljuk a dolgokat, ahelyett, hogy csak egy technikára összepontosítunk.

Ha esetleg megcsinálnál egy online tesztet, hogy kiderüljön, milyen tanulási típus a legjellemzőbb rád, ITT megtudhatod. Csak pár kérdés megválaszolása után máris kiderül.

Ez a blog nem jöhetett volna létre, ha nincs ez az érdekes videó:

The Biggest Myth In Education – YouTube

Képek: Pixabay