fbpx
Juhéj! Ma kreatívoskodunk! – kiált fel vidáman szinte mindenki a teremben. A kreatív foglalkozásokat még azok a gyerekek is kedvelik, akik egyébként állandó mozgásban vannak. Ilyenkor kis nyelvüket kidugva koncentrálnak és minden figyelmüket az általuk készített műre összpontosítják.

Juhéj! Ma kreatívoskodunk! – kiált fel vidáman szinte mindenki a teremben. A kreatív foglalkozásokat még azok a gyerekek is kedvelik, akik egyébként állandó mozgásban vannak. Ilyenkor kis nyelvüket kidugva koncentrálnak és minden figyelmüket az általuk készített műre összpontosítják.

Az alkotás egy különleges játék a gyermek számára. Miközben létrehoz valami újat, valami egyedit, megismeri saját képességeit. Folyamatosan alakul én-képe, amely pozitív hatással van önbizalmára és önállósága is fejlődik. A kreatív tevékenység közben folyamatosan fejlődik a gyermek figyelme, érzékelése és észlelése, emlékezete és képzelete.

színes ceruzák

A kreatív fejlődés lépései

Gyermeked életében az első ábrázoló tevékenység a rajzolás és a színezés, amit már 2-3 éves korban is nagyon élvez. Először még csak marokra fogja kezében a ceruzát, ami varázslatos dolgokat képes alkotni. Élvezi, ahogy végig húzza a ceruzát az üres papíron, és abrakadabra, máris előtűnik egy színes vonal, egy görbe. Ez a firka korszak. Idővel aztán finomodnak a vonalak, egyre felismerhetőbbek az ábrák, és a gyermek is egyre ügyesebben fogja a ceruzát, zsírkrétát.

kreatív firka

Ahogy Maria Montessori is mondta, a rajzolás egy bennünk lévő ösztön az önkifejezésre, amely a saját útját keresi. Valójában az írás eredetileg rajzolás volt. Az ember mindig is vágyott rá, hogy kapcsolatba kerüljön embertársaival. Gyermeked is rajzai által fejezi ki önmagát. Az érzelmeit, a lelki világát, csodás kis gondolatait mind megláthatod rajzaiban már a firka korszakban is.

A rajzolással párhuzamosan megjelenik a színezés is, ami komoly kihívás, hiszen a vonalon belül kell maradni, ami a szabályok betartásának szimbóluma. Érdekes látni, ahogy hétről hétre fejlődik a gyermek kézügyessége, és ahogy figyelmét összpontosítja, úgy válik egyre ügyesebbé, és pontosabbá.

A sok rajzolás és színezés fejleszti a finommotorikus képességeket, amik az iskolában a betűk és számok leírásához elengedhetetlen.  A színezés történhet ceruzával, zsírkrétával, filctollal. Mind hasonló eszköz, mégis ad egyfajta változatosságot gyermekednek. Próbáljátok ki mindet.

kreatív színezés

És még mit csináljunk?

Másik kreatív tevékenység, amit elég korán ki lehet próbálni gyermekeddel, az a gyurmázás. Miközben kezébe veszi az anyagot fejlődik tapintásos észlelése, felfedezi formálhatóságát, és fantáziáját használva alkot valami egyedit, ami örömet okoz számára, így újra és újra szívesen alkot. Fejlődik a vizuális emlékezete, a szem-kéz koordinációja, így gyurmázás közben megtanulja, hogy szeme és keze egyszerre mozdul. Ez elősegíti, hogy az iskolában rendezett legyen az írása, és szépen írja majd a betűket.

gyurmázás

Az olló használatát nagyon sok szülő ellenzi. Többször hallottam már 5 éves gyerektől is, hogy náluk nincs otthon olló, és azt ő nem használhatja, mert veszélyes. Én ezzel nem értek egyet. Már 2-2,5 éves korban odaadhatod a lekerekített végű ollót, amit gyermeked nagyon fog élvezni. Balkezeseknek külön ollót készítenek, bár erről is van véleményem. Természetesen soha ne hagyd egyedül, és azt is meg kell tanulnia, hogy megfelelően használja ezt az eszközt. De ha ráérez az ízére, papír nem marad egyben a lakásban, ezt garantálom.

kivágás ollóval

Az ollóhoz hasonlóan a ragasztó használata is elbűvölheti gyermekedet. Akár stift-es akár folyékony ragasztót használtok, kicsi kezei sokat fognak fejlődni ettől a mozgásformától is.

A festés már sokkal piszkosabb és kicsit több előkészületet igényel, de az élmény minden macerát megér. Kisebb korban ujjfestékkel is érdemes kísérletezni, de ovis korban már az ecset fogását, így a finommotorikát is lehet fejleszteni. Olyan, mint a rajzolás és színezés, és mégis teljesen más. A festék állaga miatt egy teljesen új világot nyitsz meg gyermeked előtt, és a képzelőerejét, művészi érzékét nagyban befolyásolhatja, ha már korai éveiben találkozik szép színes festékekkel.

kreatív krétarajz

A gyermekek számára tapasztalataim alapján a legnehezebb tevékenység a kreatív foglalkozásokon a hajtogatás. Ezért csak nagycsoportosokkal, vagy idősebb gyerekekkel szoktam belevágni. Érdemes rászánni az időt és energiát, hiszen a hajtogatás során többek között fejlődik a gyermek türelme, pontossága, figyelme, síkbeli és térbeli tájékozódása, tapintási észlelése, szem-kéz és fül-kéz koordinációja.

Hogy csatlakozik ehhez a nyelvtanulás?

A gyerekek minél több érzékszervükön keresztül találkoznak egy új dologgal, annál jobban képesek elsajátítani azt. Az angol kreatív foglalkozásokon a gyerekek észrevétlenül társítják a különböző alkotásaik angol nyelvű megfelelőjét. Ez a vizuális memóriát erősítő folyamat segíti őket ahhoz, hogy a későbbiekben minél mélyebben emlékezzenek majd az így elsajátított szavakra, kifejezésekre. És akkor ne feledkezzünk meg még a rendszeres mesélés fantasztikus előnyeiről, amikről korábban itt írtam!

És hogy néz ki ez a gyakorlatban?

kreatív havas alkotások

Az elmúlt hetekben a hóember volt a fő témánk. Amellett, hogy különböző dalokat és mondókákat tanultunk meg róla, készítettünk hóembert WC gurigából, ragasztgattunk hópihéket kartonpapírra, színeztünk és kivágtunk a hóembernek sálat és sapkát. Közben végig énekeltük a dalokat, amiket a hóemberrel kapcsolatban tanultunk.

A kreatív foglalkozások gyermeked számára nemcsak élvezetes, de hasznos elfoglaltságok is. Alkossatok otthon minél többet, hogy fejlődjön a finommotorikus képessége. Így az iskolában is több sikerélményben lesz része, bónuszként pedig szép gyerekkori emlékeket is adsz neki.

Eléggé win-win helyzet, nem igaz?