fbpx
Én szeretem a Halloweent. Számomra olyasmi, mint a farsang. Nyugodtan beöltözhetünk akármilyen jelmezbe, legyen akár rémisztő boszi vagy csillámos királynő.  A sminkünk is lehet igazán merész, vagy akár félelmetes. A lényeg, hogy olyan esemény, ami kicsit más, mint a megszokott hétköznap.

Halloween. Én szeretem a Halloweent. Számomra olyasmi, mint a farsang. Nyugodtan beöltözhetünk akármilyen jelmezbe, legyen akár rémisztő boszi vagy csillámos királynő.  A sminkünk is lehet igazán merész, vagy akár félelmetes. A lényeg, hogy olyan esemény, ami kicsit más, mint a megszokott hétköznap.  

Megkérdeztem gyerekeimet is, hogy mi jut eszükbe a Halloween szó hallatán. Fiamnak a pókok és a boszorkányok, lányomnak pedig Amerika. Hát igen, sokan egyből a világ egyik vezető országára gondolnak, és talán még többen kétségbeesve kiáltanak fel a Halloween szó hallatán. Jaj ne, már megint valami amerikai dolog amit ránk akarnak tukmálni.

Vajon tényleg így van? 

Valójában honnan származik ez a szokás? És van magyar megfelelője?

Halloween szokásai

Október utolsó éjszakája a szellemek, boszorkányok és koboldok ünnepe. A pogány kelta hagyományokban a Samhain ünnep október 31-e a nyári időszámítás utolsó napja, egyben a kelta Új Év kezdete. Ettől a naptól kezdve a fényt és a meleget felváltotta a sötétség és a hideg. Az emberek hittek abban, hogy ezen az éjszakán a halottak lelke, a koboldok és lidércek feljönnek az élők világába. Így aztán rémisztő jelmezekkel és nagy máglyákkal próbálták elrémiszteni a gonosz szellemeket.

A kereszténység megjelenésével azok az ünnepek, amik ellentétesek voltak a Bibliával, értelemszerűen nem is lehetett megtartani. De a pogány ünnepeket igyekeztek a keresztény egyház szolgálatába állítani. Így például II. Gergely pápa a 8. században Szűz Mária és a mártírok ünnepét május 13.-ról áttette november 1-jére.

Az október 31.-ről november 1.-ére virradó éjszaka a Mindenszentek éjszakája, vagyis az All Hallow’s Eve. November 1.-e a Mindenszentek napja, All Saints’ Day. November 2. a Halottak napja.

A Halloween mai formája ennek a három ünnepnek a keveréke.

Amerikába az 1840 körül kivándorló írek vitték magukkal és hamar elterjedt.

A legrégibb és legismertebb jelképe a töklámpás, ami eredetileg tarlórépa, vagy marharépa volt.

Halloween töklámpás

Egy ír népmese alapján Jack rászedte az ördögöt. Olyan ígéretet csikart ki tőle, hogy halála után lelke nem fog a pokolra kerülni. Ezért viszont nem fogadták be a mennyországba sem. Ekkor az ördög egy széndarabot adott neki, amit egy marharépába tett lámpásnak. Azóta Jack lelke a lámpás fényénél keresi nyughelyét. Mivel a tök látványosabb és sok van belőle Amerikában, így lett a tarlórépából sütőtök.

A mai Halloween a gyerekek egyik kedvenc ünnepe. Ilyenkor Amerika-szerte rémisztő jelmezbe öltöznek, és bekopogva a Trick or treat! – Csokit vagy csalunk! felkiáltással sok finomsággal töltik meg kis kosaraikat. A felnőttek baráti összejövetelekkel, jelmezbállal ünnepelnek. Európában sokáig elfeledték ezt az ünnepet, de manapság ismét egyre népszerűbb. Romániában Drakula gróf kastélyában rendeznek álarcosbált, és a vendégek denevérbarlangban tölthetik az éjszakát. Lengyelországban egy véradó centrumban vámpíroknak öltözött ápolók és orvosok csábítják az embereket véradásra.

Halloween szokások

Olvasnál még többet a témával kapcsolatban angolul?

Merülj el ebben a szuper weboldalban, ahol mindent megtalálsz amit Halloween-ről tudni érdemes.

Esetleg valami vizuális élményt keresel?

Akkor jó szívvel ajánlom ezt a gyerekeknek szánt angol videót Halloween történetéről: 

 

Használjuk ki a lehetőséget, hogy a hűvös októberi időjárásban egy kicsit mulathatunk. Másnap pedig látogassuk meg elhunyt szeretteinket a temetőben. Gyújtsunk értük egy gyertyát, és emlékezzünk rájuk. Remélhetőleg mind a mennyországból néznek le ránk, és velünk együtt örülnek, hogy előző éjszaka milyen jól mulattunk.