fbpx
Sokak szerint a pici baba még úgysem érti, hogy miről szól egy mese, ezért felesleges bármilyen mesekönyvet is mutatni vagy olvasni neki. Pedig a nyelv az egyik legfontosabb kapcsolat a gyermek és a szülő között.
A Harvard Child development Centre által végzett kísérlet megmutatta, mennyire fontos a korai interakció anya és gyermeke között. A Mozdulatlan arc kísérlet:

Sokak szerint a pici baba még úgysem érti, hogy miről szól egy mese. Ezért felesleges bármilyen mesekönyvet is mutatni vagy olvasni neki. Pedig a nyelv az egyik legfontosabb kapcsolat a gyermek és a szülő között.

A Harvard Child development Centre által végzett kísérlet megmutatta, mennyire fontos a korai interakció anya és gyermeke között.

A Mozdulatlan arc kísérlet

A “Mozdulatlan arc kísérletbenStill face experiment”  a kicsi baba anyukájával szemben van, jól látja őt, és amikor anya rámosolyog, magyaráz neki, ő boldogan reagál vissza. A következő pillanatban viszont az anya kifejezéstelen arccal néz a babára. A baba először próbál kontaktust teremteni a felnőttel, mosolyog rá, gagyog neki. Folyamatosan mutogat, választ vár. Anya viszont nem reagál. Ezután a baba kétségbe esik, tapsol, próbálja felhívni magára a figyelmet. Semmi. A gyermek próbálja megnyugtatni magát, szájába veszi a kezét. Majd körbenéz, külső segítséget keres, hogy valaki talán segít neki.  Vajon mi vette el anya figyelmét? Próbálja kitalálni. Majd reménytelenül sírni kezd.

Ez a reakció a tudósok kutatásai alapján belénk van kódolva, ez nem tanult viselkedés.

Egy másik kísérletben Hart and Risley https://psycnet.apa.org/record/1995-98021-000  42 családot látogattak havi egy óra rendszerességgel a gyerekek 7 hónapos korától 3 éves koráig. Azt találták, hogy anyagiaktól, szomszédoktól, játékok mennyiségétől, egyéb körülményektől függetlenül a gyerekek fejlődésében az volt a legfontosabb, hogy milyen szoros és törődő volt a kapcsolat a szülők és a gyerekek között. A többet kommunikáló szülők gyerekei hatalmas szóbeli előnyre tettek szert. Vizsgálták, hogy átlagosan hány szót intéznek a gyermekhez, és azt találták, hogy a legkevesebb szót használó szülők csupán 600 szót intéztek a gyerekükhöz egy óra alatt, míg voltak olyanok is, akik több mint 2000 szót mondtak a gyermeküknek.

Ez azért fontos, mert az agy neurológiai fejlődése a szavak mennyiségétől függ. Minden egyes szó, amikor kimondjuk, stimulálja a neuront, és amikor ismét kimondjuk, ugyanaz az út stimulálva van ismét. Ettől erősebb lesz, szerte ágazik, és így kialakul a tanulás képessége. Viszont ha a szavakat nem ismételjük, vagy nincs elég interakció akkor a neuronok elhalnak.

angol mesekönyvek

Naponta többször beszélgetsz, játszol, kommunikálsz gyermekeddel, de a legjobb eszköz, amit a legváltozatosabban tudsz használni, azok a mesekönyvek. Akár anyanyelvű, akár idegen nyelvű mesekönyvekről legyen szó, mindenképp sokat fejlődhet gyermeked általuk.

Na de mikortól adjunk könyvet a gyerek kezébe?

Már a fogni képes babának is érdemes odaadni a színes textilkönyvet, amit nyugodtan a szájába vehet. Általában egy-egy nagy állatfigura vagy tárgy képe van a pár oldalas, puha anyagból készült könyvben. Nézegessétek, lapozgassátok, akár mesét is kitalálhatsz hozzá. Mutass rá a képre és mond a gyermeknek, mi van a képen, játszd el milyen hangot ad ki.

Vigyázz, hogy ha angolul is szeretnéd megtanítani az alapszavakat, az állatok hangjai például nem minden esetben ugyanazok, mint a magyar nyelvben.

A vastag kartonból készült leporelló mesekönyveket különböző méretben és eltérő tartalommal találod meg a könyvesboltok polcain. Minél kisebb a gyermeked, annál egyszerűbb és egyértelműbb képeskönyvet válassz. Nem az a jó könyv, amire ráírják, hogy ez a gyermekedet tanítja, hanem az, amelyik bájos rajzaival az érzelmi intelligenciát fejleszti.

babák mesekönyvet nézegetnek

Nagyon hasznos és többfunkciós a szavak nélküli, csak képekből álló mesekönyv.

Hatalmas előnye, hogy bármilyen nyelven lehet elmondani, egyszerűbb vagy összetettebb mesét egyaránt. A történet csak a mesélőtől függ, bár a gyerekek szeretik, ha ugyanazt, ugyanúgy meséljük nekik. Akár közösen is kitalálhatjátok a saját meséteket. Kisebb gyerekeknél bőven elég, ha arról mesélsz, hogy mi van a képen, milyen színű, vagy hogy hívják pl. a kutyust a képen.

Az elején mindenképpen rövid könyvet válassz, mert a kicsi gyerekek csak rövid ideig tudnak koncentrálni.

Még ha a színjátszás messze is áll tőled, gyermeked nagyon fogja szeretni, ha a különböző szereplők más és más hangon szólalnak meg általad. Nem kell Oscar díjas alakítást nyújtanod, de ha egy kicsit feljebb vagy lejjebb viszed a hangodat egy-egy karakternél, gyermeked nagyon fogja élvezni az előadást, és újra fogja kérni, hogy mesélj neki.

Keményfedeles mesekönyvek

Ha már itt tartunk, a gyerekek nagyon szeretik ugyanazt a történetet újra és újra hallani. Tudom, hogy felnőttként ez eléggé fárasztó lehet, de hidd el, hogy gyermeked fejlődése érdekében akár tucatszor érdemes elmesélni ugyanazt a mesét, ha szeretné. Időnként az ember lánya megpróbálja kicselezni a kis csibészt, és kihagyni egy-egy sort, vagy akár egy egész oldalt. A szemfüles gyerkőc viszont kiszúrja, és figyelmeztet: Anya, nem ez jön! Aztán eljön a pillanat, amikor már magának ’olvassa’ fel a mesét, sőt halandzsa nyelven angolozik is. Emlékszem, amikor a lányom kedvenc meséjét angolul mesélte el nekünk. Több halandzsa volt benne, mint értelmes angol szó, bár a ritmus és hanglejtés hasonlított. Örök családi emlék marad.

2-3 éves korban azok a mesék lesznek a kedvencek, amikben hétköznapi cselekvések vannak, amik a gyerekeddel is megtörténnek nap mint nap és a történet szereplői gyerekek vagy állatok. Ha a kisgyerek azonosulni tud a főhőssel, akivel apró bonyodalom történik, és a végén mégis minden jóra fordul az megnyugvással tölti el.

Varázsmesék

Amint ovis lesz, gyermeked egyre jobban kedveli a láncmeséket, a párbeszédes fordulatokat és a ritmikus ismétléseket. Az állatos mesék ebben a korban még mindig a legérdekesebb mesék, amik egyre több kalandot tartalmaznak. A varázsmesék még félelemmel töltik el a gyermeket, akárcsak a hosszú és bonyolult történetek, ezért ezeket inkább kerüld még egy ideig.

A mesevilág kapuja 4-5 éves korban nyílik ki gyermeked számára, amikor már el tudja különíteni a valóságot a mesék világától, ugyanakkor képes beleélni magát a szereplők helyzetébe.  Azonosul a főszereplővel, szurkol neki, és már a varázslények, a tündérmesék is elkezdik érdekelni.

Fantázia világ

Ha eddig nem tettétek, eljött az ideje, hogy könyvtárba járjatok!

Változatos, izgalmas, sosem látott régi és új könyvek garmadája vár titeket a polcokon. Ráadásul az éves könyvtári tagság biztos hogy olcsóbban jön ki, mintha minden mesekönyvet meg kéne vennetek.

Mesekönyvek

Mielőtt iskolába megy, gyermeked valószínűleg megkedveli a terjedelmesebb és bonyolultabb tündérmeséket, a különleges varázslényeket, akik olyan helyeken élnek, amik csak a képzeletben léteznek és olyasmiket tudnak, amit senki más rajtuk kívül. Eddigre gyermeked képek alapján képes önállóan kitalálni a saját meséit, különleges történeteket.

Az iskolában aztán megtanulja a betűket összeolvasni, és egyre önállóbban fog magának olvasnivalót választani. Egyik legkedvesebb emlékem a múlt nyári táborokból, amikor több növendékem is a pihenő időben elővették az otthonról hozott könyvüket, és a csendes pihenőt olvasással töltötték.

Tinédzserek olvasnak

Ha gyermeked 7-8 éves koráig együtt választottátok ki a könyvesboltban vagy a könyvtárban mit olvassatok, remélhetően mindent megtettél, hogy később is olvasó ember legyen csemetéd. A sok pozitív élmény megalapozza azt, hogy tiniként és később felnőttként is szívesen vegyen a kezébe könyvet. Ezért arra bátorítalak, hogy minél előbb, minél több, gyermeked korosztályának megfelelő olvasnivalóval vegyétek körbe magatokat

Még az is lehet, hogy egy idegen nyelv elsajátítását is így kezdi el. Játékosan, könnyedén.