fbpx
Mindenki tudja, hogy ha január 1, akkor jönnek az újévi fogadalmak. Ezekről korábban már itt írtam. Nálunk magyaroknál kötelező a lencse evése is, hogy a következő évben gazdagok legyünk. Persze nekem is ez volt az első, amit az új évben a tányéromra szedtem, de eddig még nem lettem kőgazdag. Na majd az idén. ? Vagy nem. De mindegy is, mert ezek a szokások nem igazán arról szólnak, hogy véresen komolyan kéne őket venni, hanem hogy a hagyományt életben tartsuk. De vajon mi a helyzet más országokkal?

Mindenki tudja, hogy ha január 1, akkor jönnek az újévi fogadalmak. Ezekről korábban már itt írtam. Nálunk magyaroknál kötelező a lencse evése is, hogy a következő évben gazdagok legyünk. Persze nekem is ez volt az első, amit az új évben a tányéromra szedtem, mint az elmúlt években mindig, de eddig még nem lettem kőgazdag. Na majd az idén. ?

Vagy nem. De mindegy is, mert ezek a szokások nem igazán arról szólnak, hogy véresen komolyan kéne őket venni, hanem hogy a hagyományt életben tartsuk.

De vajon mi a helyzet más országokkal?

Egyébként ha már lencse, a brazilok és az olaszok is mindig ezzel az étellel indítják az új évet, hogy szerencsések és gazdagok legyenek.

Újévi lencse

A dánok ezzel szemben inkább a tányértörésre esküsznek, mert ha éjfél után törött tányért találnak, az jó szerencsét jelent. Ezért akár ők maguk is képesek pár tányért a falhoz vágni, hogy úgymond ’találjanak’ pár csorba cserepet.

New Yorkban az év utolsó napján 1907 óta a Times Square legnagyobb látványossága, amikor a csodásan kivilágított labdát a póznán leeresztik, és ezzel kezdetét veszi az újév.

Újév Time Square

Úgy tűnik az amerikaiak szeretnek tárgyakat leejteni újév napján, mert például az Indiana államban lévő Vincennes városkában dinnyéket dobálnak ilyenkor. Azért ez elég furcsa szokás.

De Dél Afrikában, Johannesburgban ezt tovább tudják fokozni: a haszontalanná vált bútoraikat dobálják ki az emberek. Az ablakon át. Kissé nehéz elképzelni, hogy az éppen arra járó emberek kényelmesen sétálgatnak, és közben potyognak a székek és asztalok az égből, de lehet, hogy ilyenkor mindenki jobban figyel, mi érkezik a magasból.

A spanyoloknak bizony gyorsnak kell lenniük szilveszterkor, mert a hagyomány szerint éjfélkor minden óra ütésre, egy szőlőszemet kell megenni. Ahány szőlőszemet meg tudtál enni a tizenkettőből, annyi szerencsés hónapod lesz a következő évben.

Ez elég jól hangzik, ha gyorsevő vagy.

Újévi szőlőevés

Romániában ezen a napon medvének öltöznek az emberek, így űzve el a gonosz szellemeket az újévre.

Japánban pedig 108-szor kongatják meg a csengőket, harangokat az újév kezdetén. Elég nagy hangzavar lehet ott ilyenkor.

Dél Amerikában szilveszterkor egyáltalán nem tartják különösnek, ha valaki üres bőrönddel flangál a városban, mert a hagyomány szerint ha valaki így tesz, a következő évben rengeteg izgalmas kaland vár majd rá.

Újévi üres bőrönd

A Fülöp szigetek lakóinak az újévi asztalán 12-féle kerek ételnek kell lennie, ezzel jelképezve az év hónapját, és ha valaki ezen a napon pöttyös ruhát visel, az egész évben szerencsés lesz.

Írországban december 31.-én éjjel ha a párnád alá teszel egy fagyöngy, magyal vagy borostyán ágat, akkor megálmodod, hogy ki lesz a párod.

Újévi fagyöngy

Szintén ír hagyomány ilyenkor, hogy friss kenyérrel kopogtatnak a ház ajtaján, így egész évben bőséges étel lesz a háziak asztalán.

Ha még több újévi hagyományról szeretnél angolul olvasni, akkor itt csemegézhetsz.

Milyen sok érdekes és meghökkentő hagyomány van szerte a világban!

Érdemes megjegyezni, és ha az adott országban járunk, akár ki is próbálni őket.

És hogy mit hoz ez az év számunkra?

Én kívánok mindenkinek angolban és sikerekben gazdag új évet!