fbpx
Alig pár napja, hogy pezsgőt bonthattunk az új évre, és máris jönnek velem szembe a különböző évtervezők, célkitűző ötletek, videók és appok az újévi fogadalmakkal kapcsolatban. Úgy érzem, hogy az idén újult erővel még többen és még nagyobb reményekkel vágunk neki a 2021-es évnek!

Alig pár napja, hogy pezsgőt bonthattunk az új évre, és máris jönnek velem szembe a különböző évtervezők, célkitűző ötletek, videók és appok az újévi fogadalmakkal kapcsolatban. Úgy érzem, hogy az idén újult erővel még többen és még nagyobb reményekkel vágunk neki a 2021-es évnek!

Sok fogadalom születik!

Január elején valahogy úgy érezzük, hogy friss lendülettel, tiszta lappal indulunk, és az idén megvalósítjuk mindazt, ami eddig nem sikerült! És vajon milyen újévi fogadalmakat tesznek ilyenkor az emberek? Ebből a videóból kiderül:

A legnépszerűbb, hogy az idén lefogyok – ajaj, ez engem is érint! – vagy hogy az idén jobban odafigyelek az egészségemre. Nagyon népszerű még az új hobbit fogok kipróbálni, elkezdek végre spórolni, és bizony sokan kezdik azzal a fogadalommal az évet, hogy most tutira megtanulok angolul. Aztán telnek a szürke hétköznapok, és valahogy elszáll a lendület, csökken a kitartás.

A Princeton-i Egyetem kutatóinak a felmérése szerint az emberek 62%-a tesz újévi fogadalmat. Ebből 19%-uk kétévente éri el néhány kitűzött célját. 49%-uk néha ér el sikereket. 24%-uk sosem ér el sikereket!!!

Gondoltad volna, hogy csupán 8%-uk mondhatja el, hogy sikerült véghez vinnie, amit az év elején megfogadott?

Eléggé alacsony számnak tűnik, de van egy pár egyszerű tanácsom, amit ha betartasz, biztos, hogy abba a bizonyos 8%-ba fogsz tartozni!

A cél legyen pontosan meghatározott!

Az idén leteszem a középfokú nyelvvizsgát.’ mondat például elég konkrét újévi fogadalom. Így az év végén pontosan lehet látni, hogy elérte-e az ember, vagy sem. Persze ha még csak most kezdesz foglalkozni a nyelvvel, akkor kicsit nehezebb dolgod van, de egyáltalán nem lehetetlen. A tavalyi év legnagyobb sikere számomra az volt, hogy növendékeim sikeres C1-es, felsőfokú nyelvvizsgát tettek.

Az idén az én személyes újévi fogadalmam a nyelvekkel kapcsolatban: társalgási szinten szeretném beszélni az olasz nyelvet.

De hogyan is fogom ezt elérni? Jöhet a következő, és talán a legfontosabb tanács magamnak, és neked is:

Tedd a napi rutinod részévé!

Végtelenül egyszerű módszert szoktam használni és javasolni, hogy ne felejtsd el, aznap foglalkoztál-e az áhított céloddal. A naptáradba írd bele, az adott napra mik a feladataid. Például: elolvasni egy angol cikket, megcsinálni egy nyelvtani feladatot stb. Napközben könnyű rátekinteni, hogy mi még a napi feladatod. Amikor teljesíted, egy szövegkiemelővel kihúzod, vagy teszel mellé egy pipát, így a nap végére jó látni, hogy mennyit haladtál. Váljon szokássá, hogy foglalkozol a nyelvvel!

Heti tervező

Az új szokás kialakításának elmélete Maxwell Maltz plasztikai sebész 1960-ban napvilágot látott, „Pszicho-kibernetika” könyvéből való. Megfigyelte, hogy a betegeinek nagyjából 21 napra van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új arcukat. Azóta több kísérlet is történt a témában, melyek szerint az ehhez szükséges idő valójában nem ilyen egyértelmű. Például a University College London kutatói 12 hét leforgása alatt 96 ember új szokásait vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy egy új szokás átlagosan 66 nap alatt épül be az ember mindennapjaiba, de ez a folyamat eltarthat akár 254 napig is. 

Szóval légy türelmes magadhoz, és a naptáradban az első napi pipa is szépen mutat majd, de egy hét vagy egy hónap múlva még nagyszerűbb érzés lesz látni, mennyit teljesítettél már, nekem elhiheted. Próbáld ki, és tedd magad büszkévé!

Érdekes legyen!

Senki nem szeret unalmas dolgot csinálni, ezért jobban jársz, ha a nyelvtanulást is izgalmassá teszed magadnak. Ja, tudom. Könnyű azt mondani. Mondhatnád, de szerencsére mai digitális világunkban csak pár kattintásra vagyunk idegen nyelvű, online is olvasható könyvektől, vagy külföldi honlapoktól, filmektől, sorozatoktól eredeti nyelven. Én a Youtube-ot is nagyon szívesen böngészem izgalmas tartalmakért. Így szinte észrevétlenül hasznos szavak, kifejezések mennek a fejedbe, és egy idő után azon kapod magad, hogy nem tudod hogyan, de értesz és használsz bizonyos szavakat. Fontos, hogy ne legyen túl nehéz, szinte teljesíthetetlen a feladat, mert akkor hamar fel fogod adni. Mint ahogy a túl könnyű pedig hamar unalmassá válik. Ezért nem túl jó például mindig elölről kezdeni az idegen nyelv tanulását, hanem meg kell próbálni felvenni a fonalat, ahol legutóbb abbahagytad. Én az olasz nyelvvel vagyok így, szóval teljesen át tudom érezni a késztetést, hogy elölről állj neki, mert így legalább ismételsz, ami persze sosem árt. De ha szeretnéd az újévi fogadalmadat hosszú távon teljesíteni, akkor érdekes, tudásszintednek megfelelő feladatokat keresel magadnak.

Italy

Jutalmazd magad!

Nem egyszerű hosszú távon kitartani, ezt az érzést szerintem mindenki ismeri. Viszont ha mérföldköveket, állomásokat jelölsz ki, és időnként megjutalmazod magad, könnyebb lesz folytatni, és hosszú távon kitartónak lenni az újévi fogadalmadban. Például ha ebben a hónapban megtanulok 300 új szót és kifejezést, akkor megveszem azt az új könyvet magamnak. Soknak tűnhet a 300 szó, de ha minden nap csak 10 szót tanulsz meg, egy átlagos 30 napos hónapban azért ez nem lehetetlen kihívás.

Tudd, mi lesz, ha eléred célod!

Sokunknak vannak céljai az életben, köztük olyan is akad, amire hosszú évekig kell dolgoznunk, koncentrálnunk. Aztán ha teljesítjük, mondjuk például egy nyelvvizsgát, általában ott a légüres tér. Rendben hogy letettem, de hogyan tovább? Már most az elején próbáld elképzelni, mi lesz, ha eléred a célt, ha teljesíted az újévi fogadalmadat.

Van egy rossz hírem. Sajnos a nyelvtudás nem olyan, mint a biciklizés, amire mindig emlékszik az ember. Folyamatosan karban kell tartani, gyakorolni, használni kell, különben nagyon hamar berozsdásodik, és alig pár hónap múlva csak azt veszed észre, hogy jé, pedig ezt már tudtam.

Újévi fogadalmakBármi is legyen az újévi fogadalmad, ezekkel a kis trükkökkel biztos vagyok benne, hogy el fogod érni. Egy év múlva beszéljünk róla, hol tartasz például a nyelvtanulásban. Én az olaszomról fogok beszámolni.

És te? Milyen újévi fogadalmat tettél magadnak?