fbpx
Sokak szerint az angol nyelvtanulás kisgyermekkorban felesleges, hiszen az iskolában majd úgyis kötelező lesz. Minek terheljük szegény gyereket? Inkább játsszon. Ráadásul egy átlagos tinédzser pár hét alatt képes megtanulni ugyanannyi angol szót, kifejezést és nyelvtant, mint amit a kisgyerek évekig tanul.

Vajon tényleg így van? Az ovis angol teljesen felesleges?

Sokak szerint az angol nyelvtanulás kisgyermekkorban felesleges, hiszen az iskolában majd úgyis kötelező lesz. Minek terheljük szegény gyereket? Inkább játsszon. Ráadásul egy átlagos tinédzser pár hét alatt képes megtanulni ugyanannyi angol szót, kifejezést és nyelvtant, mint amit a kisgyerek évekig tanul.

Vajon tényleg így van? Az ovis angol teljesen felesleges?

Alapvetően ez mind igaz is lenne, ha a biológiai fejlődés nem szólna közbe. Egy tinédzser ugyanis nagyon komoly testi és lelki átalakuláson megy keresztül. Ugye te is emlékszel a sajátodra?

Valamikor 10 éves korunk körül kezdődik, amikor már érezzük, hogy nem kisgyerekek vagyunk. Keressük önmagunkat, folyamatosan alakítjuk személyiségünket. Megjelennek az első pattanások, furcsa érzelmi kitörések, egyik percben sírunk, a másikban nevetünk, és tele leszünk mindenféle jogos vagy jogtalan félelmekkel.

Tinédzserkori gátlásosság

Emlékszem, mennyire nem szerettem órákon a többiek előtt megszólalni. Még magyarul sem, nemhogy angolul! Ha valamit helytelenül mondtam, és bizony előfordult az angol órán, a többiek kinevettek, és legközelebb nem mertem mondani, még ha 100 %-osan is biztos voltam a dolgomban.

Épp ez a gátlásosság, ami egy tinédzser sajátossága, viszont még hiányzik a kisgyermekből!

Ő nem fél megszólalni, nem bánja, ha rosszat mond, és a többiek sem nevetik ki, nem csúfolják. Számára az idegen nyelv megismerése és használata szintén csak egy játék. Egy érdekes móka, amit a nap folyamán bármikor csinálhat.

Kis ovisaim büszkén szokták mesélni, hogy napközben is angolul beszélgetnek az oviban egymással a kiskonyhában.

’Készen van a chocolate cake! Üljünk le és eat.’

Játszva angolul
Játékosan angolul

Természetükből adódó kíváncsisággal fordulnak minden felé, ami elég izgalmas számukra. Egyszerűen elfogadják, hogy a macska angolul cat, és a kutya azt mondja, hogy woof. Ezáltal jobban befogadják a dolgokat, hiszen még nem a részleteket, hanem az egész képet nézik.
Kit érdekel, ha nem tud minden szót? Kiegészíti azzal, amivel tudja: az anyanyelvével.

A tinédzser ezzel szemben mindent megkérdőjelez!

Miért így mondjuk? Miért így írjuk? Ebben a korban az elemzés, a részletekre szedés, majd ismét összerakás a lényeg. Ha csak tinédzserként találkozik az ember először az angol nyelvvel, és nem ért minden egyes szót, szenvedni fog.

Minden nyelvnek megvannak a saját szabályai, igeidői, különlegességei. El lehet magyarázni, le is lehet fordítani, de az a legjobb, ha az ember nemcsak tudja, de érzi is a logikáját egy nyelvnek.

Lányomtól rendszeresen hallom: ’Anya, nem tudom miért, de tudom, hogy így kell mondani.

Ez viszont csak akkor lehetséges, ha már kisgyerekkorban találkozik gyermekünk az idegen nyelvvel.

Bemagolhatunk egy csomó szót, kifejezést, de ha nem tudjuk használni, nem tudunk vele kommunikálni, semmit nem ér. Hiszen a nyelvet leggyakrabban beszédre használjuk, és ahhoz, hogy meg merjünk szólalni, fel merjük vállalni akár a hibás kiejtésünket is, bátorság kell.

Ez a bátorság a kisgyerekekre még jellemző, de sajnos tinédzser korra részben eltűnik.

Tinédzserkori zavarok

A kisgyermekkorban, akár már az oviban elkezdett idegen nyelvvel való ismerkedéssel a későbbiekben behozhatatlan előnyt biztosíthatunk gyermekünk számára.
Olyan ez, mint az almafa: először elültetünk egy apró csemetét, aztán hosszú évekig locsoljuk, védjük, metszük és gondozzuk. Hosszú ideig nem látni lényeges változást, de tudjuk, hogy a folyamatos gondozás évek múlva jófajta termést fog hozni.

Ilyen az is, ha egészen kisgyermekkorban idegen nyelvre járatjuk gyermekünket.

Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy aki kisgyermekkorban játékosan találkozik idegen nyelvekkel, az sokkal nyitottabb lesz a világra, és jobban érdeklődik más kultúrák és népek iránt is. Felnőtt korukra jobbak a kommunikációs készségeik, és jobban elboldogulnak a világban.

Ahogy Federico Fellini is mondta: Minden új nyelv új világlátással ajándékoz meg.

Ami valljuk be, nagyon jó dolog. 😉

Kíváncsi gyerekkor

Angol nyelvtanulás kisgyermekkorban Képek: Pixabay