fbpx
Gondoltad volna, hogy a színek nem csak a hangulatodra, de még a tanulási teljesítményedre is hatással vannak?
Mivel az agyunkba eljutó információk 80%-a vizuális, így teljesen logikus, hogy a színek elősegítik nem csak a különböző fontos információk megjegyzését, de bármiféle tananyagot könnyebb megtanulni színek segítségével.

Gondoltad volna, hogy a színek nem csak a hangulatodra, de még a tanulási teljesítményedre is hatással vannak?

Mivel az agyunkba eljutó információk 80%-a vizuális, így teljesen logikus, hogy a színek elősegítik nem csak a különböző fontos információk megjegyzését, de bármiféle tananyag könnyebb megtanulását is.

Dr Robert Gerard kutatásai során felismerte, hogy a színek befolyásolják agyunk különböző neurológiai pályáit, és hogy minden színnek van egy meghatározott hullámhossza, melyek mindegyike más-más módon hat testünkre és agyunkra. Tanulás közben a színek komolyan befolyásolják érzéseinket, figyelmünket, koncentráló képességünket és viselkedésünket egyaránt.

Nézzünk pár konkrét példát!

színes lapok

Az alacsony hullámhosszú színek, mint például a zöld pihenést és nyugalmat biztosítanak számodra, valamint javítják a hatékonyságot és a fókuszt. A zöld szín kellemes érzés a szemednek, nem mellesleg a természetre emlékeztet. Több tanulmány is azt mutatja, hogy akik zöld színű szobában dolgoznak, elégedettebbek a munkájukkal és hosszabb ideig képesek eredményesen dolgozni.

Dr Kate Lee 150 egyetemistával végzett monoton és unalmas kísérletet. A monitoron a billentyűzet nyomogatásával különböző számok jöttek egymás után, de ha a 3-as szám feltűnt, akkor nem kellett tovább lenyomni a billentyűzetet. A rövid szünet erejéig két csoportra osztották a diákokat, és az egyik csoport 40 másodpercig nézhette a szomszédos zöld tetejű házat, míg a másik csoportnak sima szürke tetős ház jutott. Visszatérve folytatták a kísérletet, amelynek az eredménye az lett, hogy a zöld tetős házat néző csoport tagjai kevesebb hibát vétettek és jobban tudtak koncentrálni.

Szóval ha legközelebb egy kis szünetre van szükséged tanulás közben, tegyél valamilyen zöld színű képet a szemed elé. Például egy erdő képe, vagy egy szép zöld rét mindenképp segít, hogy pár perc múlva kipihentebb légy, és jobban tudj koncentrálni.

Kevés az energiád?

Képzelj magad elé egy gyönyörű naplementét, ahogy a nap éppen lenyugszik. Szép, igaz?

színek naplemente

A narancssárga szín javítja az idegi működést és pozitívan befolyásolja a hangulatodat. Kutatók szerint ez a szín növeli az agy oxigén ellátását, stimulálja a mentális energiákat sőt még abban is segít, hogy felszabadultan érezd magad. De csak óvatosan vele, mert ha túlzásba viszed, túlpörgés lehet a vége. Fontos adatok kiemeléséhez tökéletes a narancssárga szín, de az egész oldalt ne ezzel a színnel emeld ki.

Ha azt mondom kék, talán az első gondolat, ami az eszedbe jut ezzel kapcsolatban a hideg szó lesz. De ha tanulásról van szó, a kihívással teli feladatokra tökéletes ez a szín. Kék hátterű lap, kék kihúzó, kék tinta mind tökéletes például az olvasás fejlesztésére. A kék emellett nyugtató hatással is bír, és a világos árnyalata inkább barátságos, míg a sötétebb tónusai kissé komor hangulatúak.

A British Columbia Egyetem tanulmánya alapján nem csak a kék, de a piros szín is nagyon jó hatással van agyunkra. A kísérletben résztvevők piros illetve kék színű háttérrel rendelkező feladatokat kellett megoldaniuk számítógépen. A feladatok között volt olyan, aminél gondolkodni kellett, más feladatoknál pedig inkább a kreativitásra volt szükség. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kék háttér a kreatív feladatoknak, míg a piros háttér a gondolkodást igénybe vevő feladatoknak kedvezett.

Ez végül is teljesen logikus, hiszen a piros színt a veszélyes helyzetekkel társítja agyad, mint például a közlekedési lámpa. Ahhoz pedig, hogy fantáziád szárnyalni tudjon, nyugalomra van szükség, amit a kék szín biztosít agyad számára.

És milyen színt érdemes még előnyben részesíteni, ha tanulásról van szó?

színes ceruzák

A lila szín lenyugtatja az elmét és az idegeket, és jó hatással van a kreativitásra.

A rózsaszínnek is magas az energiaszintje, de nem annyira felfokozott, mint a pirosé. Tettekre sarkall, a hölgyekre kifejezetten pozitívan hat ez a szín, míg a férfiak gyengébbnek érzik tőle magukat.

A barna szín mivel semleges színnek számít, nyugtató, harmonizáló hatása van.

A szürke az értelem, a tudás és a bölcsesség színe.

Ha esetleg olvasnál erről a témáról angolul is:

https://www.shiftelearning.com/blog/how-do-colors-influence-learning

Bármilyen szín is legyen a kedvenced, ha tanulásra kerül a sor, érdemes átgondolni, hogy milyen árnyalatokkal veszed körül magad, hogy még eredményesebb tudj lenni!