fbpx
Villámgyorsan történt minden. Pénteken még a tanteremben ültünk, aztán alig egy hétvége alatt megfordult a világ, és mindenkinek be kellett rendezkedni az online tanulásra. Nálunk se volt ez másként a nyelviskolámban, pár nap alatt kellett átállnom online nyelvtanításra.

Villámgyorsan történt minden. Pénteken még a tanteremben ültünk, aztán alig egy hétvége alatt megfordult a világ, és mindenkinek be kellett rendezkedni az online tanulásra. Nálunk se volt ez másként a nyelviskolámban, pár nap alatt kellett átállnom online nyelvtanításra.

Online nyelvtanulás

Őszintén szólva már évekkel ezelőtt megfogalmaztam, hogy szerintem mire lenne szükség az iskolákban. Most úgy tűnik, igaz kényszerből, de remélhetően meg is fognak ezek a dolgok valósulni.

Szerintem a jelenlegi helyzetben olyan órákat kell tartani, ahol nem csak a technika vívmányait kezdjük el kihasználni, hanem fontos, hogy továbbra is interaktívan és érdekesen haladjunk a tananyagban. A lényeg az, hogy a gyerek élvezettel, motiváltan üljön a gép elé, és szívesen részt vegyen az online órákon.  Ha esetleg magától ráguglizik egy-egy érdekes adatra, új szóra vagy kifejezésre, vagy plusz videót néz meg a témában, már nyert ügyünk van.

Hogyan motiváljuk otthon a négy fal között gyermekünket az angol tanulásra?

Tűzzetek ki közösen célokat

Nagyon nehéz olyan gyereket motiválni, akit egyáltalán nem is érdekel a tananyag. De ha van hozzá egy cél, máris kívánatosabb a tanulás. Nem kell megváltani a világot, és középfokú nyelvvizsgára hajtani a tanév végére. Kivéve, ha már szeptembertől erre készültetek. Naponta 1-5 új szó vagy kifejezés abban a témakörben, ami érdekli, máris megoldja azt, hogy minden nap foglalkozzon az angollal.

Van, akit a számítógépes játékok kötnek le, másokat a csillagok és az űr vonz. Én a filmekért rajongok, ezért számomra az olyan kifejezések, mint például chick flick – csajos; screwball comedy – dilis vígjáték; whodunit – krimi; turkey – bukott film nagyon érdekesek és hamar megjegyzem őket, mert akarom tudni.

Ezt kell elérni gyermekednél is. Nem baj, ha úgy érzed, felesleges és semmi haszna nincs annak, ami őt érdekli. A lényeg, hogy foglalkozzon a nyelvvel, és számára boldogság legyen az általa kedvelt témakörhöz találni naponta új szavakat, kifejezéseket.

Ehhez például ezen az oldalon, témák alapján lehet új szavak után böngészni.

Legyen napi tervetek

Napi terv

Nem kell egész nap magolni, tanulni. Az online nyelvtanulás nem erről szól. Viszont ha van egy jól összeállított napi terv, sokkal könnyebb azt be is tartani. Ebben a nagy szabadságban, ami most így ránk szakadt, végtelenül könnyű belefelejtkezni az órák nélküliségbe, és elfelejteni például az online órákat. Készítsetek egy naptárt, amibe beírjátok, amit tutira tudtok, hogy mikor melyik tanár tart online órát, mikor lehet házit írni, felkészülni, vagy mikor van szabad kapacitás. A jó tervezés már fél siker!

Engedd játszani a nyelvvel

Mit szeretnek a gyerekek a legjobban? Játszani!

A játék minden kicsi és nagy lételeme 0-tól 18 éves korig. A kisebbeknél egyértelműbb a dolog, de a tinédzserek ugyanúgy szívesebben sajátítanak el bármit játékos formában.

Többektől hallottam az elmúlt napokban, hogy de ha egész nap a gép előtt ül a gyerek, akkor nem csinál semmit, csak játszik. Igaz, és mégsem. Mert nyelvet bizony a legegyszerűbb játékosan elsajátítani! Főleg, ha körbe néztek ezeken a hasznos oldalakon.

A kisebbeknek készült egyszerű angol online játékok mesékkel, színes képekkel és egyszerű, érdekes feladatokkal fejlesztik a gyerekek angol hallását, térlátását, gyorsaságát és nem mellesleg a gyerekek imádják ezeket a feladatokat. Ezen az oldalon több órányi szórakozást találtok.

Online nyelvtanuláshoz játékok

Aki a meséket részesíti előnyben, annak is van egy szuper oldal ajánlatom. Amíg a sulik zárva lesznek, innen ingyenesen letölthető gyerekkönyveket találtok hangoskönyv formában 6 különböző nyelven.

Ezen az oldalon pedig a nagyobb iskolások, tinik számára található pár hasznos játék.

Szerintem ez az oldal pedig még a felnőtteknek is elnyeri a tetszését, vagy aki B2-es C1-es nyelvvizsgára készül, szuper gyakorlási, elmélyítési feladatokat talál.

Beszélni egy anyanyelvi fiatallal? Igen! A mai technikának köszönhetően már ez is megoldható. Irány az Italki oldal, ami a világon a legnagyobb platform, ahol minden korosztályban, többféle nyelven mindenki megtalálhatja azt, akivel szívesen kommunikál a tanult nyelven. Ez egy igazi online nyelvtanulási forma.

Szókártyára fel

Legrégebbi tanítványom, gyerektanítási kísérleteim első alanya lányom volt, aki ma már egyetemista. Nemrég beszélgettünk arról, hogy mi volt számára a leghasznosabb, és kiderült, hogy a francia nyelv tanulásánál mind a mai napig használja, ez pedig a szókártyák.

Végtelenül egyszerű az egész.  

Vegyetek elő egy kb 6 cm x 4cm- es üres kártyát vagy egy egyszerű lapot vágjatok fel ilyen méretűre. Egyik oldalra magyarul, másik oldalra angolul írjatok egy szót, vagy egy kifejezést, de akár egy egész mondatot. Ezeket utána bármilyen sorrendben, bárhol, bármikor elő veheti gyermeked, tanulhatja, ismételheti.

Tanulókártyák

Egyszerű és nagyszerű. Na de álljunk meg egy szóra!

Nem arról volt szó, hogy online nyelvtanulásról lesz ma szó? Jó hírem van, mert a Quizzlet oldalon erre is van lehetőség. Tanulós kártyákat készíthet magának gyermeked bármilyen témakörben, aztán ki is nyomtathatjátok őket vagy tesztelheti, mennyit sikerült megtanulnia. Klassz mi? Nézzétek meg, és próbáljátok ki még ma!

Csak hallgass

A kicsik beszédfejlesztéséről korábban már írtam. Egy idegen nyelv elsajátításánál sokaknak a megszólalás és a hallott szöveg megértése okozza a legtöbb gondot. A jó beszéd alapja a rengeteg eredeti nyelvű anyag hallgatása. Azt szoktam javasolni, hogy először a kedvenc, vagy már sokat látott filmet nézzük angol nyelven, lehetőleg felirat nélkül.

Online nyelvtanulás

Bármennyire is csábító, hogy bekapcsoljuk a magyar feliratot, ne tegyük, mert a szemünk a szöveg olvasására fog fókuszálni, és a lényeg, hogy nyitogassuk a fülünket, teljesen elvész.

Ha igazi kihívást szeretnétek gyermekeddel, a BBC Learning English oldalon videók, feladványok, hallás utáni gyakorlatok segítik az online nyelvtanulást.

Bizonyára hallottál már te is a Netflixről. És azt tudtad, hogy saját nyelvtanulási alkalmazást is le lehet telepíteni hozzá?

Sajnos csak a Google Chrome böngészőben működik, viszont több mint 500 film és sorozat közül lehet választani.

Nem tudjuk, meddig fog tartani ez a mostani állapot. Meddig kényszerülünk kizárólag online nyelvtanulást használni. Ami biztos, hogy a nyelvtudás mindig hasznos lesz az életben, és ha úgy sajátítjuk el, hogy közben jól érezzük magunkat, magabiztos tudásra tehetünk szert. Úgyhogy mindenkit csak biztatni tudok, hogy használjuk ki ezeket a különleges időket, és nyelvtanulásra fel!