fbpx
Amióta az eszemet tudom, balkezes vagyok. Életemben eddig egyetlen negatív élményre emlékszem, amiért a másik kezemet, vagy ahogy egyesek mondják a ’csúnya’ kezemet használom. Első osztályban a tanító nénitől kaptam egy körmöst, hogy nem a ’szép’ kezemmel fogom a ceruzát. Szerencsére anyukám hamar letisztázta, hogy nekem mind a két kezem szép, és tessék engem békén hagyni, hagy használjam a bal kezemet. Így boldog balkezesként nőttem fel.

Amióta az eszemet tudom, balkezes vagyok!

Életemben eddig egyetlen negatív élményre emlékszem, amiért a másik kezemet, vagy ahogy egyesek mondják a ’csúnya’ kezemet használom. Első osztályban a tanító nénitől kaptam egy körmöst, hogy nem a ’szép’ kezemmel fogom a ceruzát. Szerencsére anyukám hamar letisztázta, hogy nekem mind a két kezem szép, és tessék engem békén hagyni, hagy használjam a bal kezemet. Így boldog balkezesként nőttem fel. A balkéz dominanciám egy pillanatig nem gátolta az idegen nyelv tanulásomat sem.

Balkezes

Sokan nem ilyen szerencsések!

Így Dean R. Campbell, a Balkezesek Nemzetközi Társaságának alapítója úgy gondolta, szükség van egy olyan napra a naptárban, ami felhívja a figyelmet a balkezesekre ebben a jobbkezes világban.

Így lett az első balkezesek világnapja 1976. augusztus 13.-a, de hivatalossá csak 1997-ben vált.

Azóta minden évben különböző kihívásokkal, vicces feladatokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a világ 10%-a balkezes, ezért számukra időnként körülményes a hétköznapi életben való boldogulás.

Mondjuk ezek a bájos kislányok inkább viccesnek, mint nehéznek találják az ellentétes kézzel rajzolást:

Nézzünk pár saját példát, hogy mennyire nagy kihívás nap mint nap balkezesnek lenni!

 • Mi más állhatna az első helyen, mint az olló. Teljesen hétköznapi eszköz, amit mindenki használ, az ovis és iskolás korosztály még gyakrabban is, mint a felnőttek. Nagyon nehéz megtanulni egyenes vonal mentén vágni egy balkezesnek, a kacskaringós formákról nem is beszélve.

Ollók

 • Ha már sulis cucc, eszembe jut a spirálfüzet. Középsuliban mindig útban volt és nyomta az egész alkaromat írás közben. Néhány év alatt aztán kitaláltam egy megoldást: meg kell fordítani az egész füzetet, még mielőtt elkezdenék bele írni.
 • Őszintén szólva az írószerekkel elég sok a probléma. Ha grafittal írok, az egész kézfejem ezüstösen csillog egy idő után, a tollat sokszor elmaszatolom, tehát megint csak koszos a kezem. És mi a helyzet a tollakon lévő felirattal? Fordítva látom őket! Próbáld csak ki! Ha jobb kézben tartod, lentről fölfelé, tökéletesen el tudod olvasni, míg balkézben tartva olyan upside down, fejjel lefelé érzése van az embernek. Ugye, hogy forgatod a fejed?

Irodaszerek

 • Valószínűleg a konzervnyitó feltalálója sem gondolt bele abba, hogy az emberek egy csoportjának nehézséget fog okozni ez az eszköz, csupán azért, mert balkezes. Nekünk legalább három konzervnyitónk van, de én úgy érzem, egyik bénább mint a másik. És mindig a páromat kell megkérni, hogy nyissa ki a konzervet, mert én többségében csak ügyetlenkedek vele.
 • Maradjunk kicsit a konyhában! A mérőpoharak oldalán mindig keresnem kell a beosztást. A bal kezemben tartom, de a vonalkák a jobb oldalon vannak. Remélem már szaladsz is a konyhába, hogy csekkold, tényleg így van-e.
 • Nagyon szeretem a feliratos bögréket, és sokáig nem is tudatosodott bennem, hogy többségében nem a fülüknél fogom, hanem magát a bögrét tartom, hogy lássam a feliratot. Ha ellenben az előírásnak megfelelően van a kezemben, én semmit se látok, de legalább a velem szemben ülő látja a bögre feliratát.

Feliratos bögre

 • Na jó, nem vagyok egy nagy videó játékos, de nagy ritkán, amikor játszottam, igazi szenvedés volt. Egyértelműen jobb kézre lett kialakítva a konzol. A mozgást végző gombok tökéletesek egy jobbkezes hüvelykujjra, de mit csináljon egy balkezes?
 • És a számítógép egere? Naná, hogy a jobb oldalon van! Egy balkezesnek eléggé hosszú gyakorlást igényel, mire tisztességgel megtanulja használni a számára természetellenes oldalon lévő irányító apróságot.

Azért vannak előnyei is a balkezességnek!

 • Jobb harcosok vagyunk! Kutatások bizonyítják, hogy mivel a balkezesek másképp látják a világot, így a ringben ők lehetnek a Harcosok Klubja győztesei! Na jó, több egyéni sportban is szuperek vagyunk, mint ahogy erről a nyelvész Rik Smits ír a The puzzle of Left-handedness című könyvében. A tenisz, baseball, boksz, golf tökéletes sportok a balkezesek számára. Mivel ezek egyéni sportok, és az ellenfél általában jobbkezes társsal gyakorol, nincs felkészülve egy balkezes ellenfélre, aki ezt kihasználva, nagyobb eséllyel tud nyerni. Bár őszintén, én egyiket sem próbáltam még, de úgy tűnik, biztos lenne a siker.
 • Kreatívabbak vagyunk! Chris McManus, pszichológiai professor kutatásai szerint a balkezeseknek fejlettebb a jobb agyféltekéjük.  Mivel a jobb agyféltekénk egyik funkciója a kreativitás, a művészetek, és tudjuk, hogy az ellentétes félteke irányítja az ellentétes oldalt, így egyértelmű, hogy a balkezesek között több az alkotó művész. Elég, ha csak Leonardo da Vinci-t, Michelangelo-t vagy Picasso-t említem.

Leonardo Da Vinci balkezes alkotása

 • A Mensa tudományos egyesület kutatásai szerint a balkezeseknek nagyobb az IQ-juk! Ez azért elég hízelgő, nem igaz?
 • Kevesebbet állunk sorban! Ki ne ismerné a sorban állást a vidámparkban a hullámvasúthoz vagy a strandon a csúszdához. Kutatások bizonyítják, hogy mindig inkább azt a sort választjuk, ami a domináns oldalunk. Vagyis a jobbkezesek a jobb sort, a balkezesek a bal sort. Mivel a balkezesek vannak kevesebben, biztos, hogy a rövidebb sort választják, így kevesebb időt kell sorban állással tölteniük.
 • Szuper építészek lennénk! Giovanni Sala és Fernand Gobet a liverpooli Egyetem professzorai a döntéshozás és szaktudás kapcsolatát vizsgálja. Arra jutottak, hogy a balkezesek jó matematikai, építészeti és térbeli készségekkel rendelkeznek, így a legtökéletesebb szakma a számukra az építészet.

És még pár…

 • Jobb a memóriánk! A Toledo-i Egyetem kutatói 180 újonc pilótát vizsgáltak. Bár a tanulmány azt mutatta, hogy a jobb és balkezesek ugyanolyan arányban emlékeztek a szavakra és a tényekre, a balkezesek összességében jobban teljesítettek. A különbség abból adódott, hogy a balkezesek a személyes tapasztalataikra jobban támaszkodtak, és az egyértelemű következtetések felidézése is jobban ment nekik. Mi több, mindenre jobban emlékeztek, akár jó, akár rossz élmény érte őket.
 • Szívósabbak vagyunk! Az Ausztrál Nemzetközi Egyetem 2006-os kutatása szerint a balkezesek gyorsabban reagáltak különböző ingerekre, és jobban viselték a különböző érzelmi terheléseket is.
 • Mi vagyunk a világ urai! Agyunk szimmetriára törekszik. Kutatások bizonyították, hogy a balkezesek agya szimmetrikusabb, így a két agyfélteke különböző funkcióit könnyebben képesek összehangolni. Lehet benne valami, mert a legutóbbi hét amerikai elnökből öt balkezes! De Bill Gates, Oprah Wingrey vagy Vilmos herceg nevét sem kell senkinek bemutatni. Bizony, ők is balkezesek.

Obama balkezes

Őszintén?

Szuper dolog balkezesnek lenni! De jobb kezesnek is!

A nyelvtanulásban a tanulási technikák számítanak, nem pedig az, hogy melyik kéz a domináns. Nem az számít, hogy melyik kézzel írom le a szót, hanem hogy a későbbiekben képes vagyok-e egy szituációban alkalmazni. Szóval akár balos akár jobbos vagy, nyelvtanulásra fel!