fbpx
Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom a könyveket. Szeretem az új könyv illatát, a tapintását, és egy könyvesbolt nekem maga a kincsestár. Imádok órákon át nézelődni, beleolvasni egy-egy regénybe, belefeledkezni egy szakkönyvbe, de még a mesekönyveket is szívesen lapozgatom. De vajon vannak-e az olvasásnak előnyei?

Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom a könyveket. Szeretem az új könyv illatát, a tapintását, és egy könyvesbolt nekem maga a kincsestár. Imádok órákon át nézelődni, beleolvasni egy-egy regénybe, belefeledkezni egy szakkönyvbe, de még a mesekönyveket is szívesen lapozgatom. De vajon vannak-e manapság még az olvasásnak előnyei?

A mai fiatalok nagy része nem szeret olvasni.

Ezt a Könyvtári intézet 2019-es kutatási eredményei is alátámasztják.
2017-ben a gyerekek 33,8%-a egyetlen könyvet sem olvasott ki az elmúlt egy évben, míg ez a szám 2019-ben 43,8%. Vagyis évről évre kevesebb gyerek olvas.

Miért? Unalmas, vontatott, hosszú, ezek szoktak lenni a főbb indokok, hogy a tinik miért nem vesznek könyvet a kezükbe.

Könyvesbolt

Épp itt tartok az írásban, amikor lányom megjelenik, hogy rendeljünk könyveket. A jelenlegi helyzetben nem tudunk személyesen körbenézni, de mivel március a könyv hónapja, úgy döntöttünk, megünnepeljük pár új könyv vásárlásával online!

Azt hiszem szerencsés vagyok, mert a lányom fiatal kora ellenére rettenetesen szeret olvasni. Nem volt ez mindig így. Mivel én magam nagyon szeretek olvasni, úgy gondoltam, hogy ez magától értetődő lesz a gyerekeim számára is, mint valamiféle genetikai kód. Alig volt a lányom pár hónapos, már vettem neki a színes, nagy képekkel teli leporellókat. Minden nap nézegettük a csodás képeket, történeteket találtam ki neki, nagyon jól szórakoztunk.

Olvasni kisgyerekkorban

Teltek múltak az évek, és én szorgalmasan elhalmoztam lányomat olvasnivalóval. Ő viszont nem szeretett olvasni. Pedig a szakemberek szerint, ha jó példával járunk elöl, magunk is sokat olvasunk, minden este felolvasunk a gyereknek, főleg olyasmit, amit ő választ, akkor nyert ügyünk van.

Nálunk ez mégsem így történt.

Egyik alkalommal aztán az lett lányom büntetése, hogy ki kellett olvasnia egy könyvet, amit én választottam neki. Ez pedig Lucy Moud Montgomery – Váratlan utazás című könyve volt.

Ez a könyv megváltoztatta az olvasási szokásait, és a büntetésből csodás élmény lett.

Ezek után szívesen vett regényt a kezébe, és azóta is egyik kedvenc időtöltése az olvasás. Úgy gondolom, hogy ha az ember megtalálja azt a könyvet, ami igazán elvarázsolja, ami megnyitja számára a betűk világát, akkor nincs visszaút és könyvimádóvá válik.

Na de hogyan kapcsolódik ez a nyelvtanuláshoz?

Növendékeimnek a legtöbbször az idegen nyelvű könyvek olvasását szoktam javasolni akár eredeti, akár könnyített olvasmányt vesznek kézbe. Miért?

Nézzük mik is még mindig az olvasás előnyei!

1.Bővíti a szókincsedet!

Idegen nyelvű könyv olvasásánál észrevétlenül is olyan szavak, kifejezések rögzülnek, amiket később nagyon jól fogsz tudni hasznosítani. Nem baj, ha nem értesz minden egyes szót, mert az üzenet a lényeg, hogy a fő mondanivalót értsd meg. A nyelv dallamossága, ismétlődő szavai segítenek a megértésben. De persze szótárt is használhatsz, csak ne minden egyes szónál, mert elveszi az olvasás örömét, ha percenként meg kell állni. Ezért lehet jó választás a könnyített olvasmány. Valójában az anyanyelven olvasott könyvek is rengeteget segítenek, hogy árnyaltabban tudd kifejezni magad.

szókincs bővítés

2.Tudást szerzel vele!

Legyen szó akár egy szakkönyvről, kötelező olvasmányról vagy egy jó krimiről, mindenképpen tanulsz belőle. Megismerhetsz más kultúrákat, más népeket, szokásokat. Érdekes gondolatokat, más látásmódot, különleges praktikákat sajátíthatsz el. Sosem tudhatod, hogy egy könyvben olvasott apró információ mikor lesz hasznodra amivel kitűnhetsz egy új társaságban például.

3.Fejleszti a memóriád és a gondolkodásod!

Mi is a neve a főszereplő testvérének? Hol is találkoztak? A kés az asztalon volt vagy a széken? Egy regény olvasása közben ezer dologra kell figyelni és emlékezni, hogy megértsd a történetet. Ezek az új emlékek új szinapszisokat hoznak létre az agyban, így erősítve a korábbiakat és fejlesztve a rövid távú memóriádat. Azért ez elég menő, hogy simán olvasással fejlesztheted a kritikai gondolkodásodat is, így simán elképzelhető, hogy legközelebb már a 70. oldalon kitalálod, hogy ki volt a gyilkos.

Memória fejlesztés

4.Csökkenti a stresszt!

Érezted már azt egy zúzós nap végén, hogy mindjárt felrobbansz és mindenki hagyjon békén? Ha ilyenkor előveszel egy könyvet és hagyod, hogy elterelje a figyelmedet, kedvenc karaktereid tutira segítenek, hogy rövid idő múlva eltűnjön a stressz és az este hátralevő részét kiegyensúlyozottabban töltsd el.

5.Megtanít koncentrálni!

Mai világunkban, amikor mindenki legalább három dolgot csinál azonos időben, jól jön a fókuszálás képessége. Olvasás közben nem igazán tudsz fogalmazást írni vagy a haverokkal csetelni vagy filmet nézni. Na jó, egy kis kekszmajszolás belefér, de ha igazán izgalmas a könyv, a keksz is hiába várja, hogy megedd, mert csak a kezedben fogod tartogatni. Ha a reggeleket még friss aggyal egy kis olvasással kezded, megtanulsz összpontosítani és nagyon pozitív eredményeket érhetsz el a munkában vagy az iskolában.

6.Betegségek ellen is szuper!

Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy ha agyunkat aktívan tartjuk, például olvasással, keresztrejtvény fejtéssel vagy sakkal, sikeresen késleltethetjük olyan betegségek kialakulását, mint pl. az Alzheimer kór vagy a demencia. Mivel agyunk is egy nagy izom, úgy tudjuk fiatalon tartani, ha minél többet használjuk. Ez egy igazi olvasási előny.

7.Fejleszti a fantáziádat!

fantázia

Ha nem készen kapott képeket kapsz, hanem a leírások alapján kell elképzelned a szereplőket, hogy hogyan néznek ki, fejleszted a fantáziádat. Biztos vagyok benne, hogy ugyanazt a szereplőt mindenki egy kicsit másképp képzeli el a fejében, és ez így a legjobb. Amint már kép is társul a szereplőhöz, kicsit megszűnik a varázs.

8. Empatikusabb leszel!

Raymond A. Mar a Torontói York egyetem professzora és kollégái azt vizsgálták, hogyan fejlődik a 4 és 6 év közötti gyerekek empatikus képessége. Arra jutottak, hogy nemtől, anyagi háttértől és a gyermek szókincsétől függetlenül minél több mesekönyvvel találkozik egy gyermek ebben a korban, annál könnyebben bele tudja képzelni magát a másik helyzetébe, és annál együtt érzőbb. Már korábban is voltak hasonló vizsgálatok, de a mértéke, hogy mennyivel empatikusabbak voltak azok a gyerekek, akik több mesét hallgattak, a tudósokat is meglepte. Hogy mennyivel, kiderül az alábbi videóból.

9.Fejleszti az íráskészségedet!

Az olvasás a legjobb módja annak, hogy észrevétlenül fejleszd a helyesírásodat és a nyelvtanodat akár az anyanyelvedről, akár egy idegen nyelv tanulásáról legyen szó. Ahogy olvasod a szavakat, azok jelentésre koncentrálsz, így az írásképük akaratlanul is bevésődik az agyadba. A sokat olvasó diákok helyesírása átlagosan ezért jobb, mint a keveset olvasó társaiké. Mi ez, ha nem egy igazi olvasási előny!

10. Minél többféle könyvet olvasol, annál elfogadóbb leszel!

Ha elsősorban humoros, szórakoztató könyveket olvasol, az biztos, hogy humorosabban tudsz majd történeteket mesélni, mert ez a készséged fog fejlődni. Ha pedig különböző nemzetiségű, női és férfi íróktól egyaránt olvasol műveket, tanulmányok bizonyítják, hogy szélesedik a látóköröd, több szempontból látod a világot, így elfogadóbb leszel.

Elfogadás

Mindegy, hogy kemény vagy puhafedeles, nyomtatott vagy e-book, a lényeg, hogy bármit olvasol, csak nyerhetsz vele! Mint ahogy Joseph Addison is mondta:

Reading is to the mind is what exersice to the body,

vagyis

Az olvasás olyan az agynak, mint a testmozgás a testnek.